Kultura

Na Žičkom saboru bibliotekara predstavljen kulturni turizam Pirota

„Biblioteke i kulturni turizam“ bila je tema 4. stručnog međunarodnog skupa „Žički sabor bibliotekara“, koji je ovih dana održan u Kraljevu i Vrnjačkoj Banji, sa ciljem da se predstave različite mogućnosti kojima biblioteke raspolažu, a koje doprinose razvoju turističke privrede, konkretno kulturnog turizma. Bibliotekari Narodne biblioteke Pirot, Bojana Mitić, Milan Jovanović i Milorad Kostić, u svom radu „Biblioteka kao vodič kroz kulturno nasleđe Pirota“ dali su osvrt na aktivno učešće Biblioteke u razvoju kulturnog turizma kroz različite vidove programskih aktivnosti poput izložbi, književnih večeri i predavanja, tribina, festivala stripa i drugih manifestacija, izdavaštvo, digitalizacija.

Raznovrstan zavičajni fond Biblioteke, takođe, čini deo turističke ponude i omogućava detaljan uvid i upoznavanje sa Pirotom i okolinom. Pirot je poznat po velikom broju manastira, a uloga Biblioteke se ogleda i u tome da izdavanjem monografija, između ostalog i takve tematike, doprinese upoznavanju sa ovim svetinjama, ali i njihovoj boljoj posećenosti. Neretko, dešava se da istraživači i turisti koji posećuju pirotski kraj pokazuju interesovanje i za stvaralaštvo Slobodana DŽunića (1921-1998), koje je obojeno prizorima života pod Midžorom, želeći da kroz njegova dela upoznaju predele Stare planine. Sastavni deo izdavačke produkcije Biblioteke jesu i dela napisana na dijalektu, čime se pirotski govor kao osobenost Pirota i Piroćanaca neguje i čuva od zaborava.

Zahvaljujući digitalizaciji i uspešno realizovanom projektu Biblioteke “Zavičajna digitalna kolekcija”, moguće je upoznati se sa nastankom, istorijom i geografijom Pirota, starim zanatima, književnošću, arhitekturom grada, svime što predstavlja lokalnu kulturnu baštinu i samim tim deo je i turističke ponude grada.

Stručni skupovi, kakav je „Žički sabor bibliotekara“, dobra su prilika ne samo za rekapitulaciju dosadašnjih rezultata rada biblioteka, već i za razmenu znanja i iskustava i iniciranje novih projekata. Zbornik radova sa skupa u štampanom i elektronskom izdanju biće objavljen do kraja 2021. godine.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker