Gradska hronika

Na prigodan način obeležen Dan borca u Pirotu

Povodom 4. jula, Dana borca, u organizaciji Gradskog odbora SUBNOR – a Pirot cveće na spomenik Predraga Boškovića Pavla položili su, pored članova SUBNOR – a, i predstavnici lokalne samouprave, rezervnih vojnih starešina i GO Socijalističke partije Srbije. Zamenik predsednika pirotskog SUBNOR – a i član Izvršnog odbora SUBNOR- a Srbije, Nikola Božić, ističe da je reč o veoma značajnom istorijskom datumu za našu zemlju.

“Na današnji dan, 4. jula 1941. godine u Beogradu, održana je prva sednica Politbiroa Komunističke partije Jugoslavije na kojoj je doneta odluka o podizanju ustanaka u Jugoslaviji. To je bio temelj i početak svih ustanaka u bivšim jugoslovenskim republikama. Do prvog ustanka došlo je u Srbiji na čelu sa Žikicom Jovanovićem Špancem u Beloj Crkvi. U svim republikama ustanci nisu počeli u isto vreme. Kao i uvek Srbija je bila najspremnija, prva podigla ustanak protiv fašističkog okupatora i dala primer drugima” – rekao je Božić.

On je dodao da je 2001. godine tadašnja Vlada Republike Srbije ukinula ovaj veliki istorijski datum. Mnoge zemlje u svetu su izmišljale neke datume, a kod nas se ukidaju. Na sreću, odmah iz toga SUBNOR Srbije, sa svim gradskim i opštinskim odborima, nastavio je sa obeležavanjem ovog važnog datuma i sprečio sramotu kojom bi se ponizili oni koji su dali živote u Drugom svetskom ratu, rekao je Božić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker