Kultura

Muzeji za 10 – Moć muzeja u Noći muzeja

Prigodnim programom učenika Muzičke škole “Dr Dragutin Gostuški” u Pirotu, pirotske Gimnazije i Tehničke škole počela je Noć muzeja, kao deo manifestacije Muzeji za 10 koja traje do 20. maja. U okviru ove manifestacije obeležava se Evropska noć muzeja, Noć muzeja u Pirotu, kao i 18. maj Međunarodni dan muzeja. Svi ovi događaji čine Nacionalnu nedelju muzeja rekla je, viši kustos Muzeja Ponišavlja Pirot i organizator brojnih događanja u pirotskom Muzeju, Tanja Karanović. 

Upravo zbog niza manifestacija u maju se često govori o muzejima i njihovim aktivnostima, kaže Karanovićeva.

“Uvek se trudimo da zajedno sa još 57 muzeja u Srbiji različitim programima i našim širom otvorenim vratima privučemo posetioce kako bi neko svoje vreme posvetili Muzeju. Ceo program je okrenut ka tome da vidimo kolika je “moć muzeja”, da li i kako može da privuče pažnju. Ideja mi je bila da animiramo i srednjoškolce, pa imamo ove večeri decu koja su na početku puta pripremajući se za neki svoj scenski nastup, audio-vizuelna umetniča dela i ovo je prilika da učenici tog novog smera pirotske Gimnazije otkriju “moć muzeja” i na tom polju. Muzička škola takođe, uz veliku moć muzike, čini jedan fini sklop pa ćemo tako sve do ponoći. Tu su i naši sugrađani koji su nam se priključili i mogu da obiđu stalnu postavku uz stručno vođenje naših kustosa” – rekla je Karanovićeva.

U sredu 18. maja, u 12 časova, biće otvorena izložba fotografija sa Konkursa (Ne)briga o kulturnom nasleđu pod nazivom “Najbolji 2003 – 2022”. Kako sam naziv kaže na izložbi će moći da se vide sve nagrađivane fotografije sa ovog Konkursa u proteklom periodu. Na dan zatvaranja Manifestacije, u petak 20. maja, od 11 do 13 časova biće upriličeno druženje sa učenicima ŠOSO “Mladost” iz Pirota.

U okviru Manifestacije raspisan je konkurs za najbolju kratku video formu, ne dužu od 3 minuta, pod nazivom  – Koja je super moć tvog Muzeja. Uslovi Konkursa mogu se pronaći na wwwmuzejisrbije.rs. Tokom  trajanja Manifestacije  ulaz će biti besplatan za sve programe, kao i za stručna vođenja poseta u Kući porodice Hristić ( Nikole Pašića, 49) i Stalne arheološke postavke (prostor Pirotskog grada)

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker