Gradska hronika

Mogućnosti unapređenja stručnog rada u sistemu socijalne zaštite

Povodom obeležavanja 10 godina od osnivanja Komore socijalne zaštite i 45 godina od osnivanja Centra za socoijalni rad Pirot u Pirotu je  održana je tribina pod nazivom „Mogućnosti unapređenja stručnog rada u sistemu socijalne zaštite“.  Predavači su bili eminentni stručnjaci iz oblasti socijalne zaštite a socijalni  radnici koji  su pratili stručni skup ostvarili su bodove za obnovu licence.

U okviru obeležavanja 45 godina od osnivanja Centara za socijalni rad  u Pirotu  organizovan je stručni skup u čijem radu su učestvovali  eminentni stručnjaci iz oblasti socijalne zaštite.  Direktorka Centra za socijalni rad Pirot, Marija Vasić kaže da je velika čast što je Centar domaćin Komori socijalne zaštite i stručnjacima koji su podelili svoje znanje sa socijalnim radnicima iz brojnih centara širom Srbije. „Izuzetno je važno za vreme u kojem živimo da sistem socijalne zaštite ojačamo tako što ćemo potražiti mgućnosti za nove usluge koje su potrebne, za preventivni rad kako bismo unapredili rad  centara za socijalni rad koji su stub sistema socijalne zašteite“ – rekla je Vasićeva.

Čestitajući Svetski dan socijalnog rada  zaposlenima u sistemu socijalne zaštite, direktorka Centra za socijalni rad Pirot, istakla je da su socijalni radnici okosnica sistema pored ostalih stručnih radnika kao što su psiholozi, pedagozi, pravnici , ekonomisti koji čine rad u sistemu socijalne zaštite odgovornim i koji doprinose da korisnici  pravovremeno dobiju uslugu, pomoć i podršku u skladu sa njihovim potrebama.

Direktorka Komore socijalne zaštite, Sandra Perić, istakla je da je ova profesionalna organizacija koja je nastala pre deset godina prva organizacija tog tipa u sistemu socijalne zaštite koja se  bavi  licenciranjem stručnih radnika, stručnim usavršavanjem, organizacijom različitih edukacija i zaštitom i zastupanjem interesa profesije  pred drugim javnim institucijama i donosiocima odluka.

Na današnjoj tribini razgovaralo se o mogućnostima unapređenja stručbnog rada u sistemu socijalne zaštite, što je po mišljenu direktorke Komore veoma značajno zbog građana odnosno korisnika usluga.  „Uvek ima mesta za unapređenje kvaliteta stručnog rada u ustanovama socijane zaštite,  centrima za socijalni rad, ustanovama za smeštaj korisnika ili pružaocima usluga u zajednici bez obzira koliko su socijalni radnici posvećeni poslu ili opterećeni. U sistemu socijalne zaštite zastupljen je koncept celoživotnog učenja i usavršavanja koji se odnosi na kvalitet pruženih usluga korisniku, bodovanje je samo valorijazacija raznih oblika stručnog usavršavanja. S obzirom da postojimo zbog građana, kako bismo odgovorili na izazove koji nam se nameću ali i na brojne potrebe  koje se s godinama uvećavaju i postaju sve složenije, primereno je i zaista neophodno da se stručni radnici usavršavaju u različitim oblastima“ – istakla je direktorka Komore socijalne zaštite, Sandra Perić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker