Kultura

Ministarstvo kulture podržalo tri projekta Muzeja Ponišavlja

Ministarstvo kulture podržalo je tri projekta Muzeja Ponišavlja od četiri sa koliko je ova ustanova konkurisala ove godine. Ukupna vrenost projekata koji su podržani od strane Ministarstva iznosi  1,4 miliona dinara. Od 2012. do sada  Ministarstvo kulture podržalo je 26 projekata Muzeja koji se uglavnom odnose na očuvanje i restauraciju muzejske zbirke, organizovanje izložbi ili izdavaštvo.

Projekat „Digitalni vodič, otvoreni muzej“  omogućiće izradu aplikacije za  za pametne telefone. Vrednost projekta je 500.000 dinara a biće realizovan u saradnji sa profesorima sa Elektronskog fakulteta.  „Za mene je i dalje najbolja živa reč  ali ima dosta mladih ljudi koji vole da pogledaju prezentaciju na internetu,  hteli mi to ili ne, moramo da se uskladimo sa savremenim tokovima“ kaže, direktor Muzeja Ponišavlja, Saša Jovanović.

Drugi projekat Muzeja, koji je podržalo Ministarstvo kulture, je izložba  odlikovanja koja se čuvaju u Muzeju. Autor  projekta je Mila Panajotović, kustos. Izložba će biti priređena u Galeriji „Čedomir Krstić“ gde će građani moći da vide odlikovanja koja se nalaze u muzejskoj zborci, koja ne mogu da se vide tokom obilaska Muzeja jer nisu deo  redovne postavke. „Praktikujemo da bar jednom godišnje pravimo ovakve izložbe gde će posetioci moći da vide ono što ne vide u redovnoj postavci jer se veći deo takvih eksponata nalazi van pogleda posetilaca. Ta izložba je planirana na jesen a pripremamo i  knjigu, odnosno katalog“ – ističe Jovanović. Vrednost projekta je  500.000 dinara.

Treći projekat je Konzervacija i restauracija dolapa koji se nalaze tri prostorije Muzeja Ponišavlja. „Mi to volimo da kažemo da je dolap preteča američkih plakara. Ovi naši su  zreli za jednu celokupnu konzervaciju i taj postupak  će se raditi  tokom leta i jeseni“ – kaže, direktor Muzeja Ponišavlja.  Konzervaciju će vršiti konzervator Jovan Kostić a vrednost  projekta je 400.000 dinara.

Svi projekti moraju da se završe do kraja godine, da se napišu izveštaji i opravdaju sredstva koja su dobijena od strane Ministarstva kulture koje svake godine podrži  barem jedan projekat Muzeja i svi su uspešno realizovani.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker