Srbija

Ministar Siniša Mali predstavio budžet za narednu godinu  i najavio dalji rast plata i penzija

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali predstavio je Predlog zakona o budžetu za 2024. godinu, i istakao da je taj najviši finansijski akt države napravljen tako da donosi boljitak za sve građane Srbije. Predloženi budžet za 2024. godinu, naglasio je ministar finansija, nastavlja politiku Vlade usmerenu ka očuvanju životnog standarda građana, uspešno sprovedenu i u prethodnim godinama. Mali je istakao i da će biti povećana minimalna zarada za 17,8 odsto i iznositi 47.154 dinara, što je više od 400 evra, i podsetio da je to procentualno najveće povećanje minimalnih zarada ikada. Povećan je i neoporezivi deo zarade sa 21.712 dinara na 25.000 dinara.ministarstvo finansija

Ministar Mali je poručio građanima da  naša ekonomija raste i da je za narednu godinu je projektovan rast od 3,5 procenata BDP-a kao i da  će 2024. godine udeo javnog duga u BDP-u biti 51,7 odsto, što je odličan rezultat.

„Osnova budžeta je dalje podizanje životnog standarda građana. U budžetu je predviđeno povećanje plata zaposlenima u javnom sektoru od 10 odsto, povećanje minimalne zarade od 17,8 odsto od 1. januara naredne godine, kao i novo povećanje penzija od 14,8 odsto, shodno švajcarskoj formuli plus“, rekao je Mali u obraćanju poslanicima.

On je podsetio da su zaposleni u prosveti, medicinske sestre i tehničari u zdravstvu, i negovatelji u ustanovama socijalne zaštite, već dobili povećanje plata od 5,5 odsto, te da sa predstojećim povećanjem, za godinu dana imaju kumulativni rast zarada od 30,6 odsto, što je iznad nivao inflacije.

Penzioneri su, takođe, imali povećanje od 5,5 odsto u oktobru, a veće penzije im stižu u novembru. Penzije će, ako se uključe i povećanja planirana od 1. januara naredne godine, za dve godine biti uvećane za 56,1 odsto. Kada se govori o penzijama, dodao je ministar, ne treba izgubiti iz vida da će 30. novembra svakom penzioneru biti isplaćena novčana pomoć od po 20.000 dinara.

Mali je istakao  da će 2. novembra biti isplaćene uvećane penzije penzionerima iz oblasti samostalnih delatnosti, 4. novembra poljoprivrednim i vojnim, a 10. novembra svim ostalim penzionerima.

Sa svim navedenim povećanjima, prosečna penzija sledeće godine iznositi 390 evra, dok je 2012. bila svega 204 evra.  „Sa ovim povećanjem potpuno smo u planu da 2025. godine prosečna penzija bude između 430 i 450 evra“, naveo je ministar finansija.

Deo izlaganja o podizanju životnog standarda, Mali je zaokružio informacijom da su projekcije da će inflacija sledeće godine biti u proseku oko 4,6 odsto, i da će imajući u vidu dvocifrena povećanja plata i penzija, realan standard građana biti očuvan.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker