Gradska hronika

Miloš Rančić: Imali smo tri katastrofalne godine, nadam se da će ova biti bolja za pčelare

Od ukupno pet poslednjih godina tri su bile katastrofalne za pirotske pčelare. I ove godine početak proleća nije baš naklonjen pčelarima, ali još uvek je rano za bilo kakve prognoze kaže, Miloš Rančić, predsednik Udruženja pčelara “Pirotska dolina”. Dobar deo voćaka nije pretrpeo štetu od nedavnog mraza, neke voćke su u punom cvatu, tako da će biti posla za pčelinja društva.

“Vremenski uslovi do sada nisu bili povoljni, jer pčele nisu mogle da izlaze iz košnica i opšte sa prirodom, i to je trenutno najveći problem. Međutim, pčelinja društva su podjednake snage kao u februaru, što se do sada nije dešavalo. To ukazuje da proleće, odnosno vegetacija, kasni. Bagrem je još uvek u fazi mirovanja, ne samo u Pirotu, već i drugim sredinama. Mraza više ne bi trebalo da bude, otoplilo je, prognoze vremena su optimistične i ne možemo da kažemo da je ova godina izgubljena. Bagrem će sigurno mediti, a koliko će pčele da budu spremne to ćemo tek videti”.

Rančić kaže da pčelari više računa, u ovakvim uslovima, treba da povedu o prihrani svojih društava.

“Prihrana je veoma bitna i obavlja se svaki drugi, ili treći dan u zavisnosti od lokacije pčelinjaka. Prihrana sirupom je opravdana, ali za razvoj legla i povećanje, jačanje društva, potreban je polen. Bez polena nema jačanja društva. Imali smo slučaj ovih dana da je leglo bilo manje sada nego u februaru. To je isključivo nedostatak polena i broja izletnih dana za pčele. Sada je već počelo sa ozbiljnijim razvojem, otoplilo je i kada sve to krene onda nema zaustavljanja. Livadska paša je još daleko, ali nadamo se da će i od bagrema biti koristi”- kaže Rančić.

Rančić je podsetio pčelare na obavezno aprilsko prijavljivanje brojčanog stanja pčelinjaka nadležnoj službi Veterinarske klinike. To se mora uraditi do kraja aprila, kako bi pčelari mogli da iskoriste planirane subvencije.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker