Gradska hronika

Mihajlovićeva na istočnom kraku Koridora 10: Došli smo da rešimo preostale probleme, ostalo još 1% radova

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je danas da će zajedno sa svojim timom biti na gradilištu istočnog kraka Koridora 10 kako bi se završilo i preostalih 1% radova koliko je potrebno da kompletan auto-put do Bugarske bude pušten u saobraćaj.

“Od danas pa do subote uveče biću zajedno sa državnim sekretarima i pomoćnicima u Ministarstvu, i direktorima javnih preduzeća na istočnom kraku Koridora 10, kako bismo pomogli da se završe radovi, kao što smo to uradili u Grdelici, gde je auto-putem do sada prošlo oko pola miliona vozila. Ovaj auto-put je važan za Srbiju jer nas povezuje sa Bugarskom i zato je reč o važnoj tranzitnoj ruti, ka Turskoj”, rekla je Mihajlovićeva na konferenciji za novinare u kampu “Koridora Srbije” u Beloj Palanci.

Ona je rekla da je, kao i u Grdelici, i na istočnom kraku Koridora 10 ostalo nekoliko tačaka koje treba da se završe, pre svega klizišta i kosina. “Ostalo je oko jedan odsto radova da se završi i očekujemo da će na jesen moći da se auto-put do granice s Bugarskom pusti u potpunosti. Auto-putevi, uvek kad se grade, znače razvoj, a to već vidimo u Pirotu po punim kafićima i restoranima, kao i po privredi”, rekla je Mihajlovićeva i dodala da će tokom boravka na gradilištu biti reči i o problemima sa pojedinim izvođačima.

 

Ona je dodala da će pored obilazaka istočnog kraka, imati i sastanke sa predstavnicima Pirotskog i Topličkog okruga, načelnicima okruga, čelnicima lokalnih samouprava, predstavnicima Slobodne zone Pirot, na kojima će se razmatrati teme iz nadležnosti Ministarstva.

“Kao i u Grdelici, i ovde je najvažnije da put bude bezbedan, a nakon toga radićemo analize u vezi sa problemima koji su se javljali tokom izgradnje. Izgradnja Koridora 10 je važan nauk za buduće projekte, iz novog investicionog ciklusa. Ove godine krećemo u izgradnju nekoliko auto-puteva, i to Moravskog koridora, deonice Sremska Rača-Kuzmin, auto-puta i brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica, a iduće godine i prve deonice auto-puta Niš-Merdare-Priština”, rekla je Mihajlovićeva.

Odgovarajući na pitanja novinara, u vezi da projektima na železnici, Mihajlovićeva je rekla da će ove godine početi radovi na modernizaciji pruge Niš-Dimitrovgrad, a da radovi na pruzi Niš-Zaječar teku po planu, te da će ove godine biti rekonstruisano oko 70 kilometara te pruge, a do iduće godine biće uređeno i 90 putnih prelaza.

Aleksandar Senić, direktor Sektora za upravljanje i izgradnju u “Koridorima Srbije”, zahvalio je potpredsednici vlade što je došla na gradilište na istočnom kraku da pomogne da se preostali radovi završe i da se auto-put pusti što pre u saobraćaj.

“Od 86,9 km istočnog kraka Koridora 10 preostalo je još da se završe radovi na levom poluprofilu auto-puta, od Bancareva do Crvene Reke, u dužini od 12,3 kilometra, uključujući i kosinu C6, gde firma “Integral” treba da uradi galeriju na levom poluprofilu, sličnu onoj koja je rađena u Grdeličkoj klisuri, kako bi sve bilo spremno za puštanje u sobraćaj”, rekao je Senić. On je dodao da je na lotu 2 morala da se preprojektuje tehnička dokumentacija za 26 od ukupno 27 kosina, kao i da je projekat na tom delu istočnog kraka praktično promenjen 95 odsto u odnosu na ugovorene radove. “Na primer, na kosini C6 smo imali pomeranja posle otapanja snega u 2018, a radovi su počeli u 2013. i 2014. godini”, rekao je Senić.

tekst i foto – Saopštenje Ministarstva

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker