Kultura

Migranti i tražioci azila uključeni u akciju prikupljanja i doniranja knjiga – Pirotskoj Biblioteci poklonjeno 60 novih naslova

Udruženje građana Sigma plus iz Niša u saradnji sa izbeglicama i tražiocima azila donirala je 60 knjiga Narodnoj biblioteci u Pirotu. Inicijativa je potekla od samih izbeglica na časovima srpskog jezika koji su organizovani u prihvatnim centrima. Gorana Ilić, predsednica Udruženja “Sigma Plus” kaže da je pokrenuta javna akcija prikupljanja knjiga, a prema zahtevu Narodne biblioteke u Pirotu obezbeđeni su odgovarajući naslovi.

“Obratili smo se velikom broju privatnih donatora, raznim ambasadama, UNHCR- u i svi su nam izašli u susret. Danas je prilika da za Novu godinu doniramo sve ove knjige, a akcija nije završena i planiramo da je nastavimo i u narednoj godini. Prikupili smo veliki broj knjiga i sa opštinom Bosilegrad smo otvorili Integracioni kutak sa bibliotekom i napravili, praktično, jednu internacionalnu biblioteku, imamo knjige na sedam, osam različitih jezika. To su bile donacije ambasada, različitih zemalja, kulturnih centara i tako dalje. Moram da spomenem i Knjižaru Delfi od koje smo nabavili neke knjige, a ona je donirala dobar broj knjiga”- rekla je Gorana Ilić.

Narodna biblioteka Pirot je podržala akciju Udruženja Sigma plus, jer cilj nije bio samo prikupljanje knjiga već da se migranti predstave u boljem svetlu, s obzirom da oni to zaslužuju, kaže Nadica Kostić, direktorka Narodne biblioteke Pirot.

“Ovakve akcije jesu način da migranti pokažu društvu da žele da se uklope, a nama je drago što smo dobili dosta novih knjiga koje će naći svoje mesto na Dečjem odeljenju. Tu su i knjige koje su vezane za Kutak za biblioterapiju i kada smo dostavljali spisak naveli smo šta je potrebno Biblioteci od deficitarnih knjige. Zahvaljujem se Udruženju Sigma plus što misli na biblioteke” – izjavila je Kostićeva.

Sirijac, Mažd Andura, jedan je od onih koji su aktivno učestvovali u sakupljanju knjiga. On kaže da kada je počeo da uči srpski jezik zaintersovao se za srpsku književnost. Kada je čuo za ovu inicijativu preko UNHCR-a došao je na ideju da se prikupe i doniraju knjige i ona je prihvaćena. Sve što se tiče izbeglica njega interesuje, jer je i sam izbeglica, a život u Srbiji mu se sviđa i zbog toga je aplicirao za azil i želi da svoj život nastavi u Srbiji.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker