Lokalna samouprava

Međunarodni dan Roma obeležen u Pirotu. Poslata snažna poruka: Pirot je grad po meri SVIH GRAĐANA, svih nacionalnosti, veroispovesti…

Danas je u prostorijama Kulturnog centra Roma, u Rasadničkoj ulici, u prisustvu brojnih zvanica, obeležen Međunarodni dan Roma. Svečanosti su prisustvovali, osim predstavnika Roma, gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, predstavnici EU, kao i pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava Biljana Marković.

Mihajlo (4) i Natalija (8) Asković

Pre svečanosti, u kabinetu gradonačelnika Vasić priređen je prijem za zvanice, nakon čega je svečanost u Kulturnom centru Roma počela minutom ćutanja povodom tragične smrti male Danke Ilić u Boru, a zatim intoniranjem himne svih Roma – “Đelem, đelem”.

Mali Mihajlo(4) nastavlja porodičnu tradiciju

Vasić: 20 domova za pirotske Rome

Vasić je u svom obraćanju istakao da je Kulturni centar stecište lepih aktivnosti.

-Romsko naselje Rasadnik je lepo uređeno, integrisano u naš grad, živimo svi zajedno u jednoj dobroj atmosferi. Imamo razne projekte za unapređenje kvaliteta života Roma, kao što je uređenje kuća, zajedno sa  donatorima smo uredili preko 20 kuća za Rome, a imamo i projekte vezano za ekonomsko osnaživanje i reintegraciju-kazao je gradonačelnik Vasić.

 

Janoš Babity, Šef misije Saveta Evrope u Beogradu istakao je da se 8. aprila obeležava godišnjica Prvog kongresa Roma kada su Romi po prvi put pozvali na samoopredeljivanje Roma i međunarodno jedinstvo cele zajednice.

-Romska zastava i himna “Đelem, đelem”, predstavljeni su kao simboli jedinstva, dostojanstva i identiteta-kazao je Babity.

Biljana Marković, pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kazala je da joj je veliko zadovoljstvo što se obeležavanje ovog važnog dana organizuje baš u Kulturnom centru Roma u Pirotu.

-Program kao što je Roma acted koji je zajednički projekat Saveta Evrope i EU, važan je za unapređenje položaja romske zajednice ali i pripadnika drugih nacionalnih manjina. Od suštinske važnosti je da lokalne organizacije civilnog društva budu podržane od lokalne sredine, zato je važno što Grad Pirot podržava programe Kulturnog centra i verujemo da će se ova saradnja nastaviti i u budućem periodu-kazala je Markovićeva.

Elvira Angulo Rodriguez, predstavnica Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji nije krila zadovoljstvo što se nalazi, po prvi put, u Romskom kulturnom centru u Pirotu.

Radmila Nešić, Predsednica Udruženja građana Ternipe, istakla je da je Grad Pirot po meri svih građana, svih nacionalnosti, veroispovesti..

-Ja s pravom mogu reći da je Grad Pirot – grad po meri svih građana i građanki, grad koji poštuje različitosti, a to su za nas jezik, kultura, identitet, istorija-poručila je Nešićeva.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker