Gradska hronika

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Danas se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom pod sloganom “Osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti”.

Udruženje MNRL u Pirotu takođe je obeležilo ovaj dan.

Procenjuje se da osobe sa invaliditetom čine 10 odsto svetske populacije, a da u Srbiji od osam do deset odsto ukupnog stanovništva ima neki oblik invaliditeta, odnosno između 560.000 i 700.000 osoba.

Nepristupačnost, nepostojanje usluga socijalne zaštite, nezaposlenost i nepostojanje svesti o teškoćama i problemima sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću, potvrđuju da se prava osoba sa invliditetom u Srbiji i dalje krše i nedovoljno ostvaruju, poručio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Upozorio je da su osobe sa invaliditetom u Srbiji u statusu marginalizovane društvene grupe koja se još uvek bori za pristupačnost i neometano kretanje, te da su jedna od najranjivijih i nevidiljivih društvenih grupa izložena stereotipima i predrasudama koje se sporo menjaju.

-U Srbiji i dalje u pojedinim mestima članovi porodice sakrivaju osobe sa invaliditetom iza kućnih vrata, čemu pogoduje i nezainteresovanost i nespremnost lokalne zajednice da im obezbedi dostojanstven život – naglasio je zaštitnik građana.

Video TV PIROT

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker