Obrazovanje

Marjan Ćirić: Izuzetno važan sastanak sa pomoćnicom ministra prosvete, dr Gabrijelom Grujić, o dualnom obrazovanju

Dualno obrazovanje pobuđuje sve veću pažnju među učenicima srednjih stručnih škola, a jedan od najvažnijih razloga jeste sticanje praktičnih veština i sposobnosti kroz učenje i rad, što posle završene škole omogućava lakše zaposlenje. O dualnom obrazovanju juče se razgovaralo u Pirotu na sastanku predstavnika lokalne samouprave, Školske uprave Niš, direktora srednjih stručnih škola u Pirotskom okrugu i dr Gabrijele Grujić, pomoćnice ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za dualno obrazovanje i vaspitanje. Direktor Ekonomske škole u Pirotu, Marjan Ćirić, kaže da je sastanak bio izuzetno važan i koristan, pored ostalog, i za plan upisa.

“Pirotske škole, Ekonomska, Tehnička i Mlekarska su, na neki način, preteča dualnog obrazovanja. Sve srednje stručne škole imaju predviđene blok nastave i prakse gde učenici idu kod poslodavaca i rade. To smo imali godinama, konkretno kod Ekonomske škole, kod kulinarskih tehničara, ugostiteljskih, pa i kod “ekonomista” . Razlika između dualnog obrazovanja i te blok nastave i prakse je u tome što je to sada proces učenja kroz rad. Na primer, u prvoj godini učenici bi išli jedanput nedeljno kod poslodavca, a ostali deo nastave bi se u školi realizovao. Onda bi se to u narednim razredima menjalo što zavisi od profila obrazovanja. Na taj način se stiču i usavršavaju veštine, sposobnosti i znanje prema standardu postignuća i nastavnog plana i programa. Standard postignuća znači da su profili inovirani, ili su u fazi inoviranja. Do skora se učilo za ocenu, sada se uči za primenljivo znanje. Standard postignuća jasno definiše šta učenik treba da zna za određeno zanimanje. Treba reći da za rad kod poslodavca učenici dobijaju novčanu nadoknadu, imaju svog mentora u preduzeću, pored profesora u školi. Posle završenog školovanja učenici su, bukvalno, spremni za rad”- kaže Ćirić.

Direktor Ćirić je istakao veliko zadovoljstvo što je zamenica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dr Gabrijela Grujić, razgovarala sa svim prisutnim direktorima na jučerašnjem sastanku u Pirotu ponaosob i čula ideje o uspostavljanju kontakata za realizaciju dualnog obrazovanja. Ćirić kaže da Ekonomska škola pokušava da sa hotelijerima uspostavi saradnju, kako bi učenici stekli znanje i veštine u najrenomiranijim turističkim objektima, i da je dr Grujić obećala da će posvetiti pažnju tome da se ideja i pokušaj Ekonomske škole, ako sve bude u redu, realizuje naredne godine.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker