Gradska hronika

Marija Vasić: Centar za socijalni rad i ovu godinu završava odgovorno, nedopustivo je da se pojedinci i udruženja bave kontrolom rada Centra i šire neistine i laži

Direktorka Centra za socijalni rad u Pirotu, Marija Vasić, sa svojim saradnicama obratila se javnosti povodom, kako je istakla, širenja neistina i laži i obmanjivanja većeg dela javnosti ovih dana, a uglavnom korisnika Centra za socijalni rad. Iz tih razloga Centar za socijalni rad, kao ustanova od javnih ovlašćenja, koja obavlja poverene državne poslove, želi i na ovakav način da predoči javnosti koje su nadležnosti Centra, šta ima u opisu svojih poslova i koje su procedure i zakoni na koje mora da odgovori, kaže direktorka Vasić.

Imajući u vidu prirodu delatnosti Centra za socijalni rad nedopustivo je da neko, pod plaštom udruženja, vrši pritiske na određene pojedince i da koristi njihovu tešku situaciju, ili sutuaciju gde porodica ima nekog bolesnog člana i da se to koristi u nečasne svrhe radi sopstvene promocije. Prema izvrštaju o radu Centra za socijalni rad u Pirotu, uprkos nedovoljnom broju stručnjaka koji su potrebni da bi se podmirile sve potrebe stanovništva, još jedna godina je završena odgovorno i da su u tom periodu bile samo dve pritužbe na rad pojedinaca, koje su završene tako što je drugostepeni organ procenio da je Centar za socojalni rad uradio sve u skladu sa zakonom, kaže Vasićeva.

“Javnost mora da zna da naš rad kontrolišu Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvo za brigu o porodici. Nedopustivo je da pojedinac, ili neko udruženje da sebi za pravo da kontroliše rad jedne državne institucije, odnosno da sprovodi ankete o radu. Zna se ko to radi i čija je to nadležnost. Ja se onda, kao dugogodišnji profesionalac koji se bavi socijalnom zaštitom i moje dve saradnice, koje su dugogodišnji profesionalci, pitamo šta stoji iza ovakvih namera. To nije na nama da ispitujemo i mi nećemo da se bavimo tim problemom. Nama profesionalna i moralna etika ne dozvoljava da iznesemo sa čime su se profesionalci Centra za socijalni rad susretali u slučaju kad neko nešto radi, a sve pod plaštom humanosti”- rekla je, između ostalog, direktorka Centra za socijalni rad, Marija Vasić.

Supervizor u Centru za socijalni rad, Nela Colić, kaže da na današnji dan pirotski Centar ima ukupno 3.751 korisnika, od toga 2.820 korisnika novčane socijalne pomoći i 931 korisnika u porodično pravnoj zaštiti. Ukupan broj zahteva za jednokratnu novčanu pomoć je 886 do danas, ukupan broj realizovanih smeštaja u ustanovu socijalne zaštite je 20, a trenutno 84 lica koriste usluge smeštaja. Pod starateljstvom u otvorenoj zaštiti je 6 novih korisnika, a ukupno 60 korisnika na nivou godine koji su na praćenju. Što se tiče Službe za decu i mlade postoji 29 deteta i mladih na porodičnom smeštaju, dvadeset dvoje dece pod starateljstvom i dva deteta na smeštaju u Domu. Broj prijava za nasilje u toku ove godine bio je povećan i registrovan je 161 slučaj, izjavila je Nela Colić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker