Kultura

Manastir Svetog Jovana Bogoslova kod Poganova: Završava se konzervacija i restauracija konaka i uređenje porte

Nakon gotovo 50 godina, ovih dana u kompleksu Manastira Sv.Jovana Bogoslova, kod Poganova, privode se kraju obimni radovi na konzervaciji i restauraciji konaka i uređenju porte. 

Projekat je izradila Elena Vasić Petrović, arhitekta-konzervator niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koja sada vodi  i konzervatorski nadzor. Sredstva za prvu fazu su obezbeđena preko Ministarstva kulture i informisanja RS, a preko Eparhije niške. Projekat kapije radio je diplomirani inženjer građevine – konzervator Dejan Rudić Vranić.
-Najpre smo radili na obnovi ogradnog zida i izgradnji ulaznih kapija, koje su remodelovane i prilagođene savremenim potrebama manastira, ali naravno u duhu tradicionalne arhitekture. Ujedno su obnovljeni i delovi partera, koji su bili pod slojevima betona, poslednjih tridesetak godina. Trenutno se završava pokrivanje krovova konaka i mutvaka – manastirske trpezarije, koja predstavlja najstariji deo među svetovnim građevinama kompleksa-kaže za Pirotske vesti Vasić Petrović i dodaje:

-Ovde smo posebnu pažnju posvetili konzervaciji stare odžaklije, koja dugi niz godina nije bila u upotrebi.
Što se tiče samih konaka, pored zamene krovnog pokrivača, sanirana je celokupna drvena konstrukcija, kako krova, tako i zidova. Trudili smo se da većinu intervencija, koje su izvedene stihijski, poništimo, da uklonimo sve materijale koje nisu odgovarajući za ovu vrstu građevina, ali i da istpvremeno unapredimo kvalitet života bratstva, koje boravi svakodnevno u ovim objektima, upotrebom materijala i građevinskih tehnika, koje su kompatibilne sa autentičnom gradnjom-navodi Elena Vasić Petrović.
Radovi se izvode sa velikom pažnjom i uz stalne konsultacije predstavnika Eparhije, bratstva, izvođača i konzervatora, kao nadležne službe zaštite.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker