Srbija

Mali: Penzioneri dobijaju pet hiljada dinara do kraja nedelje

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali danas je istakao da su mere koje je država sprovela tokom ove godine, s ciljem umanjenja posledica pandemije virusa korona, doprinele da se održi privredna aktivnost i spreče crni scenario, poput otpuštanja radnika i zatvaranja fabrika i preduzeća.

Ministar je naveo da je tokom ove godine država izdvojila preko šest milijardi evra za pomoć građanima i privredi i podsetio da je juče uplaćena minimalna zarada ugostiteljima i hotelijerima. On je najavio da najstariji građani mogu očekivati pomoć od 5.000 dinara do kraja nedelje.

 

„Svi penzioneri će u četvrtak dobiti po pet hiljada dinara i to je kruna paketa mera koji je podržao i privredu i građane. Ovu priliku koristim da im se zahvalim na razumevanju i podršci, posebno tokom reformi koje su bile neophodne. Biće onako kako je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, obećao, naši najstariji dobiće novac 17. ili 18. decembra“, naveo je on.

On je istakao da je naša zemlja ostvarila rekordan uspeh, te da smo prvi u Evropi po pitanju stope rasta.

„Nikada nismo pobeđivali u ekonomiji kao danas i održali smo nivo javnog duga. Sada uspevamo da vratimo i stare skupe kredite, poput azerbejdžanskog kredita koji je uzet za izgradnju Moravskog koridora, jer je kamata 4 odsto. Mi se sada zadužujemo po stopi od 1 odsto i uložićemo u to 170 miliona evra, što je deo novca od prodaje Komercijalne banke“, objasnio je on.

Ukazao je da zadržavanje kreditnog rejtinga Srbije znači da su izvori finansiranja jeftiniji i za građane i za pojedince i da padaju kamatne stope.Ministar finansija je istakao da je Srbija pokazala da je otporna, da može da reaguje kada je najteže, te da nema razloga da građani ne veruju da će tako biti i u budućnosti.

„Pogledajte samo budžet za narednu godinu, u okviru kojeg smo izdvojili rekordan novac za investicije, a biće i dodatnih povećanja plata i penzija. Od 1. januara penzije će biti veće za 5,9 procenata, plate će rasti 5 odsto, a minimalna cena rada 6,6 procenata. Takođe, dodatno rasterećujemo privredu. Ulaganjem u izgradnju auto-puteva, infrastrukturu, očekujemo da ćemo ostvariti stopu rasta od 6 odsto, kao i da ćemo dodatno privući privatne investitore. Do kraja godine očekujemo da ćemo imati 2,3 milijarde evra stranih direktnih investicija. Preko 60 procenata svih investicija na Zapadnom Balkanu dolazi upravo u Srbiju i zahvaljujući tome imamo nisku stopu rasta, koja je i sada niža nego pre pandemije“, rekao je on.

Mali je rekao da se uspeh države sada meri i po ekonomiji, ali i po tome koliko je zdravstveni sistem jak, te je podsetio da je budžetom za narednu godinu planirano izdvajanje oko 386 milijardi dinara za naš zdravstveni sistem.

„Taj novac će biti uložen u izgradnju i rekonstrukciju bolnica i domova zdravlja, za plate zdravstvenih radnika, nabavku medicinske opreme, da bismo se uspešnije izborili sa pandemijom. Podsetiću da je gradnja nove bolnice u Batajnici, koja je nedavno otvorena, počela u avgustu. Pa kada se dogodilo da se u Srbiji izgradi bolnicu za četiri meseca?“, upitao je Mali i konstatovao da je naša zemlja odgovorno pristupila rešavanju svih problema, kaže se, pored ostalog, u saopštenju Ministarstva finansija.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker