Lokalna samoupravaPirot - Mali Jerusalim

Mali Jerusalim sutra slavi Veliku Gospojinu – slavu Grada, u slavskoj litiji ove godine i vojska i policija

U utorak, 28.avgusta grad Pirot će uz svečanu liturgiju, litije i rezanje slavskog kolača, prigodni kulturno-umetnički program i posluženje, proslaviti gradsku slavu, Veliku Gospojinu. Okupljanje građana počeće u 8 časova ispred porte crkve Uspenije Presvete Bogorodice u Tijabari. Svetu arhijerejsku liturgiju koja počinje u 8.30 časova, održaće Episkop niški gospodin Arsenije. Ove godine u slavskoj litiji osim građana Pirota, vernika, učestvovaće i pripadnici Vojske Srbije, policije i vatrogasaca u svojim svečanim uniformama.

Posle liturgije, u 10.30 časova obaviće se rezanje slavskog kolača ispred Hrama u Tijabari. U 11 časova počinje litijska šetnja, tradicionalnom rutom ulicom Kneza Lazara, preko Knjaza Miloša, Golemog mosta do Srpskih vladara i njenom trasom do zgrade Uprave grada. Ove godine u slavskoj litiji osim građana Pirota, vernika, učestvovaće i pripadnici Vojske Srbije, policije i vatrogasaca u svojim svečanim uniformama.

Dolazak litija se očekuje u 11.30 časova kada će početi svečanost proslave ispred zgrade Uprave grada gde će se ovaviti sečenje slavskog kolača.. Građanima i vernicima će se obratiti besedom Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški gospodin Arsenije, a potom će gradonačelnik mr Vladasn Vasić čestitati gradsku slavu. Predviđen je takođe i prigodan kulturno-umetnički program, nastup folklornog ansambla Doma kulture, kao i hora Doma kulture.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker