Lokalna samouprava

Mali: Danas počinje isplata subvencija hotelijerima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da danas kreće isplata subvencija hotelijerima u iznosu od 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra u dinarskoj protivrednosti po smeštajnoj jedinici, te da je u tu svrhu izdvojeno ukupno 1.241.746.099 dinara.

vlada srbije grb

„Procedura je jako brza i jednostavna, a hotelijeri već od prošle nedelje otvaraju namenske dinarske podračune u Upravi za trezor u svojim filijalama. Podsećamo ih da imaju rok do ponedeljka 19. oktobra da otvore pomenute podračune. U skladu sa tim, sutra počinje i isplata, a u toku sutrašnjeg dana biće isplaćene subvencije za 84 hotela, u iznosu od 338,6 miliona dinara. U narednim danima sledi i ostatak uplata“, rekao je Mali.

Ministar je precizirao da, po dogovorenoj dinamici, Uprava za trezor Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija dostavlja spisak računa, otvorenih za ove namene kako bi se na najefikasniji način, a to znači što pre i u najkraćem mogućem roku, realizovala sva plaćanja.

„Subvencije su odobrene za 314 hotelskih objekata, koji zapošljavaju skoro 10.000 ljudi, a u cilju podrške poslovanju u uslovima epidemije koronavirusa. Iz razgovora sa gradskim hotelijerima shvatili smo da će im ova podrška značiti i da je stigla baš u pravi čas jer su u suprotnom razmišljali o otpuštanju zaposlenih i zatvaranju hotela. Uz ovu podršku većina njih će uspeti da zaokruži poslovnu godinu i da delimično pokrije svoje troškove“, izjavio je Mali.

Prema njegovim rečima, troškovi održavanja hotela u gradovima su veliki, naročito u kontekstu ogromnog gubitka prihoda zbog malog procenta popunjenosti smeštajnih kapaciteta, koji se kretao ispod deset odsto tokom ključnih letnjih meseci.

„Nismo želeli da dopustimo da ovaj propulzivni deo sektora ostavimo na cedilu. Gradski hoteli su uvek vukli napred turističku industriju i gradski turizam je imao ogroman udeo u našim prihodima od turizma koji su 2019. godine premašivali 1,4 milijardi evra“, naveo je Mali.

On je istakao da je odluka da se pomogne gradskim hotelima bila promišljena i dobro ciljana, te da očekuje da ona da svoje efekte u budućnosti.

Ministar se osvrnuo i na ostvarene ekonomske rezultate Srbije i naglasio da ekonomski paket podrške privredi, vredan 5,8 milijardi evra, što čini 12,5 odsto našeg BDP-a, pokazao svoju opravdanost i zaslužan je za ovako dobru sliku koju nam daje naša ekonomija.

„Sada se pokazalo da zemlje koje su bile najrestriktivnije i najštedljivije kada je reč o pomoći privredi, beleže skromnije rezultate. Povećana je nezaposlenost, a imaju i registrovan pad u potrošnji. Što se nas tiče, ne samo da nije bilo većih otpuštanja, već su nam i rezultati u privredi iznad očekivanja, imamo rast industrijske proizvodnje, a nemamo ni veliki zabeležen pad u prometu i potrošnji. Sve ide ka tome da ćemo biti u grupi najboljih privreda u Evropi, odnosno onih koji su se na najbolji način izborili sa korona krizom u ekonomskom smislu“, naveo je Mali.

On je precizirao i da drugi parametri ohrabruju, poput priliva investicija od 1,8 milijardi evra ili rasta izdatih građevinskih dozvola izdatih u septembru koji je za 10 odsto veći u odnosu na isti mesec prethodne godine. Mali zaključuje da nam ostaje da vidimo kakva će biti privredna konjunktura do kraja godine, ali i da su dobar znak upravo informacije koje dobija iz drugih sektora, poput građevine, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker