Kultura

Londonska premijera dokumentarnog filma ,,Priča o višnji“

U subotu, 25. februara 2023. godine, biće održana premijera dokumentarnog filma ,,Priča o višnji” u Domu Episkopa Nikolaja, pri Crkvi Svetog Save u Londonu. Premijeru u okviru manifestacije Srpskog meseca organizuju Srpski savet Velike Britanije i Fondacija za sećanje na Jasenovac i Holokaust.  Moderator projekcije filma i razgovora nakon filma će biti Dragana Tomašević, predsednica Fondacije za sećanje na Jasenovac i Holokaust.

U Velikoj Britaniji objavljen je članak sa najavom projekcije filma tokom Srpskog meseca u e-magazinu Britic.

Jubilarni 15. po redu Srpski mesec u Velikoj Britaniji je počeo 26. februara u Srpskoj ambasadi u Londonu, obeležavanjem Dana Holokausta u organizaciji Fondacije za sećanje na Jasenovac i Holokasut. Bogat program sadrži preko 40 događaja u 12 gradova širom Britanije. Početak Srpskog meseca se povezuje sa Svetosavskom proslavom koja je održana u više gradova, Londonu, Halifaksu, Redingu, Bedfordu. Događaji koji se održavaju uživo i virtelno, uključuju predavanja, izložbe, koncerte, stand-up komedije, intervjue sa srpskim i britanskim učesnicima. Virtuelni događaji, kao i snimci događaja su dostupni na YouTube kanalu ,,Serbian Month”.

Kao i prethodne dve godine, objavljen je tematski katalog ,,Britanski Srbi” o srpskoj zajednici u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj. Ove godine fokus je na kulturnoj tradiciji i gastronomiji, kao nematarijalnom kulturnom blagu i baštini. Dat je i osvrt na znamenite Srbe koji su živeli i radili u Britaniji, britanske prijatelje Srbije a nabrojani su i trenutno aktivni pojedinci i organizacije, koji svojim trudom i radom ostavljaju značajan trag i uticaj u zemlji domaćina, ali i u Srbiji.

Dokumentarni film ,,Priča o višnji” o spasavanju Jevreja u Pirotu  sniman u Izraelu i Srbiji, realizovala je Video produkcija ,,Astra” u Pirotu tokom 2019. i 2020. godine. Film je sufinansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Srpska premijera filma održana je u Jevrejskom kulturnom centru u Beogradu, krajem 2021. godine. Na festivalu u Sremskim Karlovcima film je nagrađen priznanjem ,,Bdenje Jakova Orfelina” a na festivalu u Velikoj Plani film je dobio glavnu nagradu Grand Prix ,,Zlatna buklija”.Na Svetski dan sećanja na žrtve Holokausta, 27. januara 2022, film je prikazan na drugom programu Javnog medijskog servisa RTS u okviru saradnje Ambasade Izraela u Srbiji I RTS-a.

Reditelj i scenarista filma je Emilija Lilić, snimatelj i montažer je Milan Petrović, grafički dizajner i kompozitor je Milan Panić, izvršni producent je Miloje Nešić.

Nakon učešća i priznanja na festivalima dokumentarnog filma, premijera u Beogradu i Londonu, emitovanja na RTS-u i TV Pirot, očekuje se i pirotska premijera filma ,,Priča o višnji”. Film će biti prikazan u Gimnaziji Pirot, 10. marta 2023. godine, povodom obeležavanja 80 godina od stradanja Jevreja u Pirotu, tokom Drugog svetskog rata.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker