Zaštita geografskog porekla jedini spas za peglanu kobasicu, postojeći sistem može da ugrozi brend

Podelite

Postojeći način proizvodnje pirotski peglane kobasice može da ugrozi budućnost ovog proizvoda jer su propisi za proizvodnju hrane iz razumljivih razloga sve stroži pa je neophodno što pre ući u proces zaštite naziva i geografskog porekla pirotske peglane kobasice, kazali su danas Branislav Rakitić, iz Ministarstva poljoprivrede i Goran Popović, pomoćnik gradonačelnika Pirota zadužen za poljoprivredu. Grad će već početkom naredne godine odvojiti novac za ovaj posao a proizvođači će morati da usaglase proceduru i da nabave minimalno potrebnu opremu da bi mogli da registruju preradu mesa na svojim gazdinstvima kako bi kasnije mogli da koriste taj naziv zaštićenog geografskog porekla pirotske peglane kobasice, kazao je Popović.

-Mi smo danas imali dva veoma konstruktivna sastanka, prvi je bio sa proizvođačima pirotske peglane kobasice gde smo mi njima otvoreno rekli da moramo da uđemo u proces zaštite pirotske peglane kobasice jer više igranja sa hranom nema. Oni proizvode proizvod koji je podložan kvarenju i ne smemo da dozvolimo da u narednom periodu zbog jednog incidenta koji može da se desi ugrozimo  postojanje pirotske peglane kobasice. U postupak moramo da uđemo i završimo do kraja kako bi oni bili sigurni i kod prodaje proizvoda i kako bi imali šire tržište i postigli i veću cenu svog proizvoda. Svako od nas je dobio zadatak. Ono što je zadatak lokalne samouprave, a mi smo to već i uradili, da u budžetu za narednu godinu odvojimo sredstva za izradu elaborata. To je urađeno i nije nikakav problem, ali ostaje problem da u Udruženju proizvođača pirotske peglane kobasice usaglase recepturu i da kasnije sa njima održimo sastanke kako bi ih upoznali sa minimalno potrebnom opremom da bi mogli da registruju preradu mesa na svojim gazdinstvima-kazao je Popović.

Branislav Rakitić, iz Ministarstva poljoprivrede takođe je kazao da se mora ići u proces zaštite i mora se ići u postupak odobravanja objekata za proizvodnju te vrste proizvoda. 

-Ministarstvo poljoprivrede je donelo jedan podzakonski akt koji malim proizvođačima olakšava čitav postupak registracije i stavljanja u promet ovakvih proizvoda. Peglana kobasica je više nego interesantan proizvod, ima reputaciju i u zemlji i regioni. Međutim, ukoliko se nastavi na ovaj način, da nemamo registrovanih proizvođača, da nemamo jasna pravila vezana za specifikaciju proizvoda, da je ovo dobar način da se naruši taj brend. Nastavićemo da radimo na tome da do toga ne dođe-kazao je Rakitić.

 

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1