Priprema se budžet za narednu godinu, sredinom decembra očekuje se njegovo usvajanje

Podelite

Danas je u skupštinskoj sali Gradske uprave održan sastanak na kome je bilo reči o budžetu za narednu godinu. Prisustvovali su svi budžetski korisnici, direktori javnih preduzeća, obrazovnih ustanova a sve sa ciljem da budžet za narednu godinu bude što je moguće bolje skrojen kako bi sva gradska javna preduzeća i svi sistemi lokalne samouprave što bolje funkcionisali tokom naredne godine. 

-Budžet će biti usvojen verovatno do sredine decembra a do onda ćemo uraditi “finalno brušenje” budžeta. Odvojili smo dosta sredstava za investicije, povećali nivo ulaganja u sport i u medije, odvojili i zadržali sva socijalna davanja za budžetske korisnike i pronatalitetne mere, stipendiranje uspešnih učenika i sportista, odvojili smo novac za socijalne kategorije, povećanje zarada u sektorima gde postoji mogućnost za povećanje zarada-kazao je Vasić i dodao da je predviđena visina budeta milijardu i 682 miliona dinara a budžet za 2018. godinu je bio milijardu 747 miliona dinara. Budžet je manji iz nekoliko razloga. Najpre, pratili smo realizaciju budžeta tokom cele ove godine i želimo da planiramo što je moguće realnije. Drugo, u 2019. godinu ćemo imati smanjen povraćaj sredstava iz EU za projekte koje smo realizovali.

Projekti EU se realizuju tako što najpre imate pretfinansiranje iz gradskog budžeta, a kada se projekat završi nakon kontrola i provera taj iznos EU vraća u gradski budžet. Po ovom osnovu imaćemo negde oko 60 miliona dinara manje i to je možda najveći razlog što je budžet manji. Takođe, gledali smo prihode od poreza na zarade, prihoda od prodaje imovine. Tu smo nešto smanjili i priveli realnijoj stopi. Treba imati na umu da ćemo imati i višak sredstava. O tome ćemo raspravljati u februaru ili martu 2019. godinu a to je iznos reda veličine 300 miliona dinara. Ukupan budžet biti na nivou, možda i nešto veći nego 2018. godine. Najvažnije je da ćemo omogućiti budžetskih korisnicima nesmetano funkcionisanje i zadovoljavanje svih njegovih potreba-kazao je gradonačelnik Vasić.

 

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1