Organska poljoprivredna proizvodnja u Italiji. Pirotski poljoprivrednici nastavljaju posetu Italiji

Podelite

Organska poljoprivredna proizvodnja u Italiji jedna je od najrazvijenijih u Evropi, a u okviru svoje stručne posete Italiji, pirotski poljoprivrednici mogli su iz prve ruke da saznaju sve detalje o ovom načinu poljoprivredne proizvodnje i to u kompaniji “SIPO Italia” koja se bavi organskom proizvodnjom pečuraka, šargarepe, tikvica, celera, kelja, kupusa, krastavaca, zelene salate, začinskog bilja. Poljoprivrednici su se upoznali i sa procesom organskog uzgoja biljaka, proizvodnim pogonom i proizvodnim procesima, preradom, selekcijom, pakovanjem koje se ovde obavlja ručno, skladišenjem proizvoda i plasmanom na tržište. Interesantno je da su glavno tržište za njihove proizvode škole i vrtići, gde se za decu spremaju obroci za organskim povrćem, ali velike količine se isporučuju i asocijaciji organskih proizvođača Italije koja plasira organske proizvode ogromnog broja proizvođača na tržište kako bi se na taj način izborili zajedno za što bolji položaj na tržištu.

Golinući E Salvati, jedan od vlasnika kompanije SIPA Italija kazao je Pirotskim vestima da organski proizvođači nemaju direktne subvencije države, već država daje subvencije proizvođačima na osnovu projekata i to samo u situacijama kada je reč o nekim novinama koje moraju da se sprovedu u cilju unapređivanja poljoprivredne proizvodnje u Italiji. 

Po njegovim rečima, dok država Italija ne daje stalne subvencije, proizvođači organskih proizvoda dobijaju subvencije EU i to u iznosu od 4,1 posto od vrednosti proizvedenih proizvoda. Reč je o namenskim sredstvima koja moraju da se upotrebe u cilju unapređenja proizvodnje.

 

Vladimir Stojanović, koji, iako je student završne godine prehrambeno inženjerstvo na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu pomaže svojim roditeljima na porodičnom registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu u Pirotu. Vladimir namerava da se, kada završi fakultet u Novom Sadu, vrati u Pirot i maksimalno pomogne roditeljima kako bi se nastavila familijarna tradicija bavljenja poljoprivredom.

Na pomenutom velikom gazdinstvu kod Riminija koriste brojne napredne tehnike i tehnologije, ali i tradicionalne metode za sprečavanje pojave korova koji se spaljuje uz pomoć gasa. Takođe, kao zaštita za bilje umesto štetnih hemikalija koristi se rastvor od kopriva. 

 

Poseta kompaniji iz Italije u Toskani koja otkupljuje pirotski med

Menadžer proizvodnje Paolo: Srpski i pirotski med izvrsnog su kvaliteta

 

Poljoprivrednici su nakon Riminija, u Toskani posetili i kompaniju Apicoultura Casentinese, koja godišnje preradi tri miliona tona kilograma meda. Ova kompanija dobro je poznata pirotskih proizvođačima meda, jer velike količine meda sa Stare planine završi upravo u ovoj kompaniji koja svoje proizvode plasira širom sveta. Menadžer proizvodnje u ovoj kompaniji Paolo Oto kazao je Pirotskim vestima da je med iz Srbije i posebno sa Stare planine i Pirot odličnog kvaliteta.  Ova kompanija miksuje različite vrste meda, pravi med prilagođen ukusu potrošača iz EU, kao i takozvani krem-med i mnoge druge prerađevine od meda, ali i džemove.

Poznati pirotski pčelar dr Novko Velkov predao je direktoru Paolu uzorke bagremovog meda iz Pirota na ispitivanje. Dr Velkov kaže da je reč o uzorcima livadskog meda. Namera pirotskih pčelara je da se ova kompanija, na ovaj način, motiviše da osim bagremovog, otkupljuje i livadski med koji je takođe izuzetnog kvaliteta. 

-Želimo da na ovaj način postignemo i bolju cenu naših proizvoda. Oni su od nas 2015. godine otkupili 30 tona meda-kazao je dr Velkov.

tekst, foto, video, montaža Aleksandar Ćirić

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1