Lokalna samouprava

Organska poljoprivredna proizvodnja u Italiji. Pirotski poljoprivrednici nastavljaju posetu Italiji

Organska poljoprivredna proizvodnja u Italiji jedna je od najrazvijenijih u Evropi, a u okviru svoje stručne posete Italiji, pirotski poljoprivrednici mogli su iz prve ruke da saznaju sve detalje o ovom načinu poljoprivredne proizvodnje i to u kompaniji “SIPO Italia” koja se bavi organskom proizvodnjom pečuraka, šargarepe, tikvica, celera, kelja, kupusa, krastavaca, zelene salate, začinskog bilja. Poljoprivrednici su se upoznali i sa procesom organskog uzgoja biljaka, proizvodnim pogonom i proizvodnim procesima, preradom, selekcijom, pakovanjem koje se ovde obavlja ručno, skladišenjem proizvoda i plasmanom na tržište. Interesantno je da su glavno tržište za njihove proizvode škole i vrtići, gde se za decu spremaju obroci za organskim povrćem, ali velike količine se isporučuju i asocijaciji organskih proizvođača Italije koja plasira organske proizvode ogromnog broja proizvođača na tržište kako bi se na taj način izborili zajedno za što bolji položaj na tržištu.

Golinući E Salvati, jedan od vlasnika kompanije SIPA Italija kazao je Pirotskim vestima da organski proizvođači nemaju direktne subvencije države, već država daje subvencije proizvođačima na osnovu projekata i to samo u situacijama kada je reč o nekim novinama koje moraju da se sprovedu u cilju unapređivanja poljoprivredne proizvodnje u Italiji. 

Po njegovim rečima, dok država Italija ne daje stalne subvencije, proizvođači organskih proizvoda dobijaju subvencije EU i to u iznosu od 4,1 posto od vrednosti proizvedenih proizvoda. Reč je o namenskim sredstvima koja moraju da se upotrebe u cilju unapređenja proizvodnje.

 

Vladimir Stojanović, koji, iako je student završne godine prehrambeno inženjerstvo na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu pomaže svojim roditeljima na porodičnom registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu u Pirotu. Vladimir namerava da se, kada završi fakultet u Novom Sadu, vrati u Pirot i maksimalno pomogne roditeljima kako bi se nastavila familijarna tradicija bavljenja poljoprivredom.

Na pomenutom velikom gazdinstvu kod Riminija koriste brojne napredne tehnike i tehnologije, ali i tradicionalne metode za sprečavanje pojave korova koji se spaljuje uz pomoć gasa. Takođe, kao zaštita za bilje umesto štetnih hemikalija koristi se rastvor od kopriva. 

 

Poseta kompaniji iz Italije u Toskani koja otkupljuje pirotski med

Menadžer proizvodnje Paolo: Srpski i pirotski med izvrsnog su kvaliteta

 

Poljoprivrednici su nakon Riminija, u Toskani posetili i kompaniju Apicoultura Casentinese, koja godišnje preradi tri miliona tona kilograma meda. Ova kompanija dobro je poznata pirotskih proizvođačima meda, jer velike količine meda sa Stare planine završi upravo u ovoj kompaniji koja svoje proizvode plasira širom sveta. Menadžer proizvodnje u ovoj kompaniji Paolo Oto kazao je Pirotskim vestima da je med iz Srbije i posebno sa Stare planine i Pirot odličnog kvaliteta.  Ova kompanija miksuje različite vrste meda, pravi med prilagođen ukusu potrošača iz EU, kao i takozvani krem-med i mnoge druge prerađevine od meda, ali i džemove.

Poznati pirotski pčelar dr Novko Velkov predao je direktoru Paolu uzorke bagremovog meda iz Pirota na ispitivanje. Dr Velkov kaže da je reč o uzorcima livadskog meda. Namera pirotskih pčelara je da se ova kompanija, na ovaj način, motiviše da osim bagremovog, otkupljuje i livadski med koji je takođe izuzetnog kvaliteta. 

-Želimo da na ovaj način postignemo i bolju cenu naših proizvoda. Oni su od nas 2015. godine otkupili 30 tona meda-kazao je dr Velkov.

tekst, foto, video, montaža Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de