Konferencija o evropskim fondovima i regionalnom razvoju održana u Beogradu

Podelite

U Beogradu, 26. novembra 2018. godine, uz podršku NALED-a,  Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) u saradnji sa partnerima iz Mreže Zapadnog Balkana o teritorijalnom upravljanju (TG-WeB) održao konferenciju posvećenu teritorijalnom upravljanju u Srbiji. Konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić u svojstvu potpredsednika Upravnog odbora NALED-a –  nacionalne organizacije koja se bavi reformama i unapređenjem biznis okruženja i nezaobilazni je partner Vladi Srbije kada je reč o reformama. 

Na konferenciji je predstavljena zajednička pozicija TG-WeB mreže koja ukazuje da planiranje razvoja trebalo bi da postane dimenzija kojom se bavi EU strategija “Kredibilna perspektiva proširenja za pojačan angažman EU sa Zapadnim Balkanom”, jer je to presudan korak za priremu kohezione politike EU.

Učesnici panela o regionalnom razvoju u Srbiji istakli su da su regionalne razlike ostale na istom nivou na kom su bile 2009. godine, pri tome nije uspostavljen odgovarajući strateški i pravni okvir, a svest o značaju regionalnog razvoja nije razvijena na visokom nivou. Na drugom panelu se diskutovalo o EU fondovima u kontekstu teritorijalnog upravljanja. Panelisti su saglasni da je ključni problem nedostatak kadrovskih, ali i finansijskih kapaciteta u lokalnim samoupravama za priremu projektne dokumentacije i sprovođenje projekata finansiranih iz EU fondova.

Gradonačelnik Vasić kazao je Pirotskim vestima da je Grad Pirot i u ovom segmentu od strane predstavnika drugih gradova, institucija poput NALED-a ali i stručne javnosti prepoznat kao grad dobre prakse. 

-Drago nam je da činjenicu da imamo dobre rezultate na polju realizacije projekata finansiranih od strane EU fondova prepoznaju i drugi. Svoja dragocena iskustva uvek rado delimo sa svima koji nam se obrate za pomoć-kazao je gradonačelnik Vasić.

Događaj je okupio predstavnike državnih institucija, međunarodnih organizacija, regionalnih razvojnih agencija, nevladnih organizacija i stručnu javnost iz Srbije i regiona. Na konferenciji je prisustvovalo 40 učesnika.

foto NALED

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1