LOGOS: Istraži, sačuvaj i promoviši Staru planinu

Ministarstvo zaštite životne sredine u Srbiji je 28. marta 2019. godine objavilo Javni konkurs za dodelu sredstava za podršku projektima civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine za 2019. godinu. Na navedenom konkursu je pristigla 288 prijava/projekata, a 85 je nakon bodovanja, dobilo podršku da budu sufinansirani, što se vidi na konačnoj listi vrednovanja i rangiranja prijavljenih projekata, a lista je postavljena na sajtu Ministarstva. Iz Pirota su podržani projekti organizacija: Vizija i LOGOS.

Ministarstvo zaštite životne sredine je 28. juna 2019. godine objavilo Odluku o izboru projekata za dodelu sredstava za podršku projektima civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine u 2019. godini, u Palati Srbije je bio domaćin.

Već smo u projektu “Istraži, sačuvaj i promoviši životnu sredinu Stare planine i u Pirotskom okrugu” edukuovali 80 prosvetnih radnika i građana o značaju: istraživanja, očuvanja, unapređenja i promocije čiste životne sredine na Staroj planini u Pirotskom okrugu.
Edukovali smo 150 dece i mladih kroz teorijske i terenske ekološke sadržaje.
U toku su terenske aktivnosti, čiji je cilj da izradimo 5 filma u tranjanju po 12 minuta, uz korišćenje profesionalne opreme i to o Kaluđerskom vodopadu (visina 252 m) u blizini Midžora, Koprenskom vodopadu (visina:103,5 m), Zavojskom jezeru sa vidikovca Kozji kamen i klisuru, Vladikinim pločama i pećinom Vladikine ploče. Tehničku podršku nam pruža produkcija “Gazela”.  Autor edukativnih filmova i projekta je Dragan Nikolić, diplomirani geograf, koji ima 28 godina radnog iskustva i više od 40 inovativnih projekata.

-Realizovane su četri terenske ekološke radionice uz učešće više od 1.500 dece i mladih na teritoriji Pirotskog okruga. U toku su i aktivnosti na obeležavanju ekoloških datuma.
Prednost ovakvih projekata je mogućnost da teorijsko znanje iz više obrazovnih predmeta inovirate, sprovedete i razvijate na terenu, a nastava nije dosadna, zbog čega se veliki broj dece i mladih javlja da učestvuje. Najveća prepreka realizaciji je finansiranje. Budućnost povećanja kvaliteta nastave u obrazovanju su inovacije, projektna nastava i postizanje ishoda učenja, tj. šta će učenici nakon svake nastaven jedinice, teme ili modula naučiti, znati i primeniti u životu. Zahvaljujemo se prosvetnim radnicima i direktorima iz partnerskih osnovnih i srednjih škola sa teritorije Pirotskog okruga, što su svojim iskustvom, stručnošću i željom da unaprede obrazovni proces, doprineli da se naš zajednički projekat, ekološki program, realizuje i bude dobra osnova da ga narednih godina razvijamo. Pozivam institucije i pojedince da zajedno istražujemo, čuvamo i promovišemo životnu sredinu Stare planine i u Pirotskom okrugu, za buduće generacije, jer im to dugujemo, kazao je Pirotskim vestima profesor Nikolić.

 

 

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar