Rimske nekropole i naselje kod Male Lukanje na Staroj planini

Podelite

Muzej Ponišavlja nastavlja sa svojom izdavačkom delatnošću, a ovih dana je objavljen još jedan naslov iz oblasti arheologije. U pitanju je naučni rad – magistarska teza, kustosa – arheologa dr Predraga Pejića pod nazivom “Rimske nekropole i naselje kod Male Lukanje na Staroj planini”.

Zaštitna arheološka iskopavanja koja su se sprovodila u toku 1988. i 1989. godine u dolini srednjeg toka reke Visočice, povodom izgradnje hidroakumulacionog jezera Zavoj, iznela su na svetlost dana dve rimske nekropole spaljenih pokojnika i jedno rimsko planinsko naselje. Otkrivanje ovih lokaliteta na jugozapadnim obroncima Stare planine pokazalo je prvi put materijalnu i duhovnu kulturu ovog kraja u rimskom periodu. Planinska oblast obuhvaćena slivom Visočice, desne pritoke gornjeg toka reke Nišave, činila je granični predeo provincija Trakije i Gornje Mezije na tromeđi sa provincijom Donjom Mezijom. Pripadnost ovog kraja provinciji Trakiji određena je istorijskim podacima, geografskim kriterijumima i epigrafskim nalazima.

Ovaj rad obuhvata prva arheološka istraživanja jugozapadnog dela Stare planine u predelu zavojske akumulacije. Specifičnost ovog rada čine dve otkrivene rimske nekropole sa spaljenim pokojnicima i jedno rimsko naselje koje pripada jednoj nekropoli. Da bi se sličnosti i razlike nekropola bolje istakle, svaki aspekt tipologije grobova, načina sahranjavanja, opisa gorbova i grobnih nalaza, postupno je prikazan najpre u nekropoli Ljubavica, a zatim na nekropoli Kamik. Rimsko naselje na Gornjem Livadju izdvojeno je i obrađeno u jednoj celini.

Značaj nekropola Ljubavica i Kamik, koje je autor, ujedno i istraživač, iscrpno i inventivno analizirao, ogleda se i u činjenici da ova monografija osvetljava period romanizacije prostora današnje Srbije, kao i demografska i administrativna pitanja ovog dela Rimskog carstva.

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1