Pirot - Mali Jerusalim

Krupački vinogradari svečano obeležili Zarezoju!

Meštani pirotskog sela Krupac po tradiciji decenijama se okupljaju na Svetog Trifuna i u vinogradima orezuju vinovu lozu. Posebno svečano se Zarezoja obeležava u brvnari nedaleko od sela, gde se okupe brojni vinogradari i na svečan način, uz prisustvo sveštenika, obeležavaju Zarezoju, shodno vekovnim običajima.

Zarezoja se u ovom kraju obeležava vekovima unazad na gotovo identičan način. I današnje generacije Krupčanaca, svake godine se okupe kako bi nastavili vekovnu tradiciju.

Ove godine su presekli kolač i zarezali vinovu lozu uz prisustvo parohijskog sveštenika Djordja Stevanovića. Ovogodošnji kolačar je Miroljub Rakić policijski službenik iz Krupca, a kolačarstvo je preuzeo Stefan Nikolić iz Krupca. Svi su se pomolili su za zdravlje svojih porodica i pomolili su se Gospodu i Sv. Trifunu da čuva vinograde i polja ovog sela. Krupačku vinogradari poželeli su srećnu slavu Sv. Trifuna i Zarezoju svima koji obeležavaju današnji dan!


Ekipa iz brvnare u Krupcu uz muziku, dobro raspoloženje i još bolje vino želi srećnu slavu Sv. Trifuna i Zarezoju svima koji obeležavaju današnji dan! Živi, zdravi,veseli i srećni bili, poručuju iz Krupca.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker