Lokalna samouprava

Kotlovi i peći na pelet u cilju energetske efikasnosti i očuvanja životne sredine

U toku je realizacija tri značajna projekta koje Grad Pirot sprovodi u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom zaštite životne sredine a odnose se na povećanje energetske efikasnosti i očuvanje životne sredine. Dokraja meseca uslediće potpisivanje trojnih ugovora sa oko 195 aplikanata koji su konkurisali za zamenu stolarije, ugradnju opreme, zamenu kotlova i slično. Do kraja septembra biće objavljen i konkurs za nabavku  solarnih panela za proizvodnju električne energije a u istom roku ističe i ponovljeni konkurs za nabavku kotlova i peći na pelet. 

Grad Pirot u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike od marta meseca sprovodi konkurs sufinansiranja mera energetske efikasnosti u domaćinstvima i stanovima poput zamene stolarije, ugradnje opreme, zamene kotlova i slično. Rok za podnošenje prigovora je završen, po razmatranju prispelih prigovora članovi Gradskog veća usvojiće konačnu rang listu a nakon toga sledi potpisivanje trojnih ugovora  između Grada, privrednih subjekata i korisnika, rekao je Bojan Ivković, gradski energetski menadžer GU Pirot. Prema njegovim reima bilo je oko 26 prijavljenih građana a na predlogu konačne rang liste je oko 195 korisnika koji bi trebalo da potpišu ugovor. Za ovaj projekat opredeljeno je 24 miliona dinara od čega je polovinu izdvojio Grad Pirot.

Drugi konkurs koji će takođe biti sproveden u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike odnosi se na nabavku solarnih panela za proizvodnju električne energije kaže  gradski energetski menadžer. Za ovaj projekat opredeljeno je 6 miliona dinara, očekuju se da konkurs bude raspisan do kraja ovog meseca po dobijanju zelenog svetla od strane ministarstva.

Treći konkurs koji je usmeren na poboljšanje energetske efikasnosti sprovodi se u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine a odnosi se na sufinansiranje nabavke kotlova i peći na pelet. Konkurs je već jednom sproveden, bilo je svega 13 prijava potencijalnih korisnika što je otprilike polovina predviđenih sredstava. Ivković objašnjava da je preostalo još oko 1.250.000 dinara pa je u dogovori sa ministarstvom konkurs ponovljen 9. septembra i traje 21 dan. Bojan Ivković, gradski energetski menadžer GU Pirot apeluje na građane da nabave kotlove i peći na pelet i na taj način pored energetske efikasnosti doprinesu i očuvanju životne sredine.

Maksimalni iznos subvencije je do 100.000 dinara za nabavku kotlova koji se mogu ugraditi i naredne sezone. Ivković podseća da je suština ovog konkursa zamena toplotnih izvora i energenata koji predstavljaju veće zagađivače životne sredine kotlovima na pelet koji su prihvatljiviji sa aspekta uticaja na životnu sredinu pa putem ovog konkursa neće biti moguća zanena kotlova ili sistema koji koriste električnu energiju.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker