Koridori Srbije: Izvođači u garantnom roku o svom trošku saniraju delove Koridora 10

JP Koridori Srbije saopštilo je danas da će izvođači radova na izgradnji deonice Koridora 10 od Proseka do Bancareva, gde su se pojavile podužne pukotine na kolovoznoj konkurenciji, morati o svom trošku da saniraju te nedostatke. Kako se navodi u saopštenju Koridora, izvođač je 5. februara krenuo da otklanja pomenute nedostatke i na saniranju deonice u dužini od 15o metara. 

foto ilustracija

-Na istočnom kraku Koridora 10, između Proseka i Bancareva, na dužini deonice od 150 metara (između mostova B1 i B2), pojavile su se podužne pukotine na kolovoznoj konstrukciji. Navedena deonica je izgrađena 2016. godine, a pukotine su se pojavile u junu 2018. godine. Odmah po uočavanju nastanka pukotina, Koridori Srbije i nadzorni organ, kompanija Eptisa, su 20. juna 2018. godine izdali izvođaču Non-Conformance Report („Izveštaj o neusaglašenosti“), kojim je naloženo izvođaču, grčkoj kompaniji Terna, preduzimanje neophodnih mera praćenja nastanka novih pukotina i zatraženo je da predlože kako će uočeni nedostaci u kvalitetu izvedenih radova biti otklonjeni. Izvođač je, posle opsežnih istražnih radova, koji je sproveo u njegovo ime Institut za puteve a.d Beograd, 30. novembra 2018. godine poslao 3 predloga za sanaciju. Posle izvršene analize svih predloga, 27. decembra 2018. godine su nadzorni organ i Koridori Srbije dali instrukciju da se izvrši zamena celokupnog nasipa i urade ponovo svi slojevi kolovozne konstrukcije, kada to dozvole vremenski uslovi.  Ovim putem, Koridori Srbije žele da obaveste javnost da su predmetni nedostaci uočeni u toku garantnog perioda i da Izvođač ima obavezu da ih otkloni o svom trošku, što mu je Ugovorna obaveza, za šta postoje adekvatne bankarske garancije za dobro izvršenje posla. Izvođač je 5. februara 2019. godine otpočeo radove na sanaciji pomenute deonice u dužini od 150 metara-navodi se u saopštenju.

Puštanje u javni saobraćaj deonice istočnog kraka Koridora 10 Prosek – Crvena Reka se očekuje odmah po završetku kompletnih radova na elektro-mašinskom opremanju tunela „Bancarevo“ i radova na izgradnji deonice Bancarevo – Crvena Reka, tako da navedeno otklanjanje nedostataka neće imati uticaj na puštanje te deonice u saobraćaj, tj. radovi će biti blagovremeno završeni, zaključuje se u saoopštenju Koridora Srbije.

1 Komentar

  1. ПИРГОС

    20.02.2019. at 01:45

    Невероватно, да ли је игде у свету забележено да се неквалитет отклања у гарантном року а да пут (ваљда аутопут) није ни отворен. Гарантни рок тече по примопредаји тј. добијању употребне дозволе а овај и многи други нити је отворен нити је завршен а до употребне дозволе, ко зна када. Аутопутеви се реконструишу по Србији а да ни једно возило још није прошло. Браво Министарко и стручњаци. Морао сам да реагујем, ово нисам могао да поднесем.

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar