Gradska hronika

Konkurs za kratku priču ili pesmu na pirotskom govoru

Gradska organizacija penzionera Pirot objavila je konkurs za kratku priču ili pesmu na pirotskom govoru. Jovan Nikolić, predsednik GOP-a poziva sve učenike, osnovce i srednjoškolce ali i starije sugrađane i penzionere da učestvuju u konkursu i afirmaciji pirotskog govora. Prijem radova je do 20.decembra a najbolje pesme i priče će biti objavljene.  

Inicijativa je potekla od Venete Minić koja je 2018. napisala tekst „Oratenje i govorenje“ sa namerom da se istakne značaj lokalnog dijalekta i važnost njegovog očuvanja. Prema njenim rečima pirotski govor je jezgrovit, koloritan i neophodno je negovati ga i sačuvati. Da bi se objasnila jedna reč pirotskog govora ponekad je potrebno ispisati pola strane, kaže Minićeva.

U tekstu „Oratenje i govorenje“ Minićeva navodi: „Piroćanci, od kako dojdu na svet i progledaju, orate i govore. S oratenjeto se rode, tova im je maternji jezik za pokre dom, za malu i ulicu, za poznati i drugare. Govorenjeto je druga rabota. Ono je za školu, čuždi čoveci, gosjanje i predstavljanje.“

Veliki deo svojih aktivnosti članovi GOP-a posvetili su pirotskom govoru. Olgica Petković, članica oreganizacije navodi da na svakoj „sedenći“ koju organizuju obavezno čitaju po jednu priču na pirotskom dijalektu.

Konkurs za kratku priču ili pesmu na pirotskom govoru,  prilika je da se Piroćanci masovnije uključe u očuvanje svoje kulturne baštine, kažu u GOP-u. Pesme i priče na pirotskom dijalektu se mogu predati lično ili poštom na adresu Knjaza Miloša br. 35 ili elektronskom poštom [email protected].

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker