Kultura

Koncert klasične muzike u Domu kulture – Kompozicije Šopena, Mocarta, Debisija

U organizaciji Dom kulture Pirot sinoć je održan  koncert klasične muzike.  Malobrojnoj pirotskoj publici predstavila  se umetnica Jovanka Aranđelović koja je na klaviru najpre  izvela Mocartovu sonata K 310 u čast rođendana čuvenog kompozitora. Na programu su bile i kompozicije Kloda Debisija – Svita za klavir i  Estampi i na kraju popularni  Šopenov Skerco,  virtuozna kompoziicija, koju, kako kaže umetnica, nije lako izvesti.

Pijanistkinja i pedagog na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu, departman za muziku, Jovanka Aranđelović je do sada imala više solističkih koncerata u zemlji i inostranstvu. Pripreme za svaki koncert iziskuju dosta truda i vremena bez obzira da li se svira pred publikom u Pirotu, Vranju, Beogradu, Ljubljani. Umetnica ističe da se na svakom koncertu sviraju različite kompozicije koje umetnik  bira prema svom ukusu i trenutnim afinitetima.

Malobrojni  Piroćanci uživali su sinoć u divnim kompozicijama Mocarta, Debisija, Šopena. Umetnica smatra da publika nije naviknuta na ovakve događaje jer se ovoj vrsti muzike ne poklanja dovoljno prostora u medijima. “U našim sredinama van Beograda, Niša, i Novog Sada, svaki grad ima muzičku školu, deca se obrazuju, deca vole da sviraju, Srbija je puna talentovane dece i veliko je zadovoljstvo raditi sa njima ali je jako teško motivisati ljude da posećuju ovakve događaje” – kaže, pijanistkinja i pedagog, Jovanka Aranđelović.

Ona smatra da bi što većim brojem koncerata i što većom propagandom već od osnovnih škola profesori muzičkog usmeravali decu da prate ovakve sadržaje. “Samo je potrebna malo veća angažovanost, ovo što nam se servira na televiziji ne ide uvek u prilog kulturi ali tu je velika uloga porodice  i škola kako bi se kod dece razvilo interesovanje za umetničku muziku i uopšte kulturu” – poručila je umetnica.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker