Gradska hronika

KONAČNO: Uvodi se red u vožnju električnih trotineta u Srbiji. Velike kazne za vožnju bez kaciga, prsluka, za vožnju saputnika, trotineti će morati da imaju i nalepnicu koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja

Tokom ovog meseca trebalo bi da se usvoje izmene zakona na osnovu kojih će se regulisati oblast vožnje električnih trotineta pa će, kad se predlog izmena zakona usvoji, oni koji se voze na električnim trotinetima morati neuopredivo više pažnje da povedu i mnogo više poštuju pravila, nego što je do sada to bio slučaj, piše polovniautomobili.com.

Evo samo neke od kazni koje su predložene. Za vožnju bez kacite kazna će iznositi 10.000 dinara, isti iznos moraće da se plati i za vožnju bez reflektujućeg prsluka na kolovozu, noću će morati vozači da budu označeni ili reflektujućim prslukom, ili da budu osvetljeni ili da imaju neku vrstu reflektujućeg materijala na sebi. Kazna za ovaj prekršaj je 3.000 dinara.

Električni trotineti će morati da imaju i obaveznu nalepnicu koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja, biće zabranjeno da se voze dve osobe na trotinetu, a trotinete neće smeti da voze osobe mlađe od 14 godina.

Zabranjena će biti i vožnja trotoarom, a biće sankcionisana i prebrza vožnja, a ako prelazi preko zebre, vozač trotineta moraće da siđe sa njega i peške pređe kolovoz. Zabranjena je i paralelna vožnja, korišćenje slušalica na oba uha tokom vožnje, ali i sve druge “atrakcije” poput vuče, guranja i slično.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker