Lokalna samouprava

Kompleks srednjovekovne tvrđave na Kaleu postaje pravi biser grada

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić danas je prilikom obilaska radova na rekonstrukciji srednjovekovne tvrđave Momčilov grad, čija rekonstrukcija je u toku, kazao da se poslednjih godina mnogo ulaže u ovaj kompleks, koji sasvim sigurno polako postaje novi biser turističke ponude Pirota. Danas je završena i instalacija dečjeg igrališta u ovom kompleksu, a Grad će kod fondova prekogranične saradnje konkurisati i projektom nastavka uređenja tvrđave. 

-Ako se setimo kako je Pirot izgledao pre petnaestak godina, kada smo bili grad-crna rupa, sada možemo da se pohvalimo da smo razvijeniji u svakom pogledu i da razvijamo turističke sadržaje. Vrlo je teško rekonstruisati objekte koji predstavljaju viševekovno kulturno nasleđe, tu su neophodni istražni radovi, saradnja sa stručnjacima iz ove oblasti. Mislim da će ova tvrđava biti zaista biser grada. Najpre smo uredili sa Komunalcem park koji je ulaz u kompleks. Sada imamo jedan od najlepših parkova u gradu. Imamo i skulpturu Jabučila koja definitivno privlači pažnju turista. Zatim smo u Donjem gradu uredili drvorede, napravljen je i prelep prostor – igralište za decu, za šta je zaslužno JP Komunalac uz finansijsku podršku Grada. Tvrđava se rekonstruiše parama EU, oko 405.000 evra je pirotski deo projekta sa Montanom, oko 350.000 su sami radovi, a ostalo se ulaže u kvalitetnu rasvetu, info centar, suvenirnicu, audio-vizuelni centar i mnoge druge sadržaje-kazao je gradonačelnik Vasić.

Po njegovim rečima, u planu je izgradnja ograde oko čitavog prostora, izgradnja pristupnog parkinga za turiste sa autobusima, predviđen je i ugositeljski objekat, tačnije kafe-galerija i mnogi drugi sadržaji.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker