Zdravlje

Kolapsna stanja zbog visokih temperatura

Zbog visokih temperatura povećan je broj poziva Službe hitne pomoći u Pirotu. Najčešće se javljaju hronični bolesnici sa povećanim krvnim pritiskom, asmatičari i onkološki pacijenti ali i građani koji pozivaju ovu službu zbog kolapsnih stanja na ulicama i javnim mestima.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je  upozorenje za toplotni talas koji je pred nama. Vruć vazduh dolazi  sa severa Afrike ka našem području a lekari preporučuju preduzimanje odgovarajućih zaštitnih metra naročito kada su u pitanju hronični bolesnici.

Zbog čestih kolapsa usled visokih temperature iz  Hitne službe upozoravaju građane da bez preke potrebe ne izlaze u najtoplijem delu dana, da unose tečnost i preduzimaju odgovarajuće mere zaštite, kao i da se ukoliko se ne osećaju dobro najpre jave svom izabranom lekaru a da Hitnu pomoć pozivaju kada je to neophodno.

Pravovremeno preduzete preventivne mere mogu smanjiti posledice koje izuzetno visoke temperature mogu izazvati u organizmu.Lekari savetuju  redovno uzimanje tečnosti odnosno unos negazirane obične ili mineralne vode i niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Nije preporučljivo piti jako rashlađene napitke.  Preporuka je da se izbegava boravak na suncu u periodu od 10-17 sati, naročito deca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s hroničnim bolestima, tuširanje ili kupanje u mlakoj vodi. Tokom visokih temperature  preporučuje se  lagana, široka i svetla odeća od prirodnih materijala, šeširi širokog oboda i sunčane naočare.

Unos hrane bi trebalo da bude češći a obroci mali uz izbegavanje hrane bogate belančevinama. Poželjno je konzumiranje svežeg voća, ili laganih supa, koja će organizmu vratiti izgubljene minerale, vitamine i elektrolite.

Prostorije je potrebno provetravati i rashlađivati ali bez preveliek razlike u odnosu na spoljašnju temperature, da ne bude niža od 7˚C od spoljašnje.

Za one koji borave na otvorenom preporučuje se redovno korišćenje sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja a za one koji moraju na put da to ne ebude u najtoplijem delu dana.

Toplotni udar je iznenadni kolaps organizma koji nastaje zbog naglog, prekomernog povišenja telesne temperature usled ekstremno visoke temperature vazduha i nemogućnosti organizma da se hladi i temperaturu održi u normalnim granicama.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker