Kultura

Knjiga će odoleti modernim tehnologijama

Večeras je u hali “Kej” u Pirotu otvoren 16. po redu Salon knjiga i grafike. Salon je svečano otvorio jedan od najboljih domaćih pisaca mlađe generacije Dejan Stojiljković. Stojiljković je kazao da vrlo rado dolazi u Pirot, a i da je radnja njegovog novog romana smeštena upravo u Pirotu, tačnije odigrava se u srednjovekovnoj tvrđavi Momčilov grad. Po njegovim rečima, knjiga neće nestati kao medij, već će odoleti naletu modernih tehnologija jer je pisana reč večna.

ACA_0077_resize

-Govorimo o strahu da će možda knjiga, onakva kakvu je znamo, pa i pisana reč sa njom biti bukvalno pojedena od strane tehnološke revolucije. Da će možda u budućnosti ceo jedan štand na ovom sajmu moći da se zameni jednim diskom ili jednim čipom. To se jednostavno ne dogadja zato što je knjiga žilava stvar. Knjiga odoleva, sa njom i pisana reč. želeo bih da kažem da je to možda zbog nas pisaca, ili možda izdavača, medjutim, nije tako. Knjiga odoleva pre svega zbog čitalaca. Upravo tu činjenicu da knjiga neće zastareti kao medij i da će još dugo, dugo biti čitana onakva kakvom je poznajemo u njenom tradicionalnom smislu. To dokazuju sajmovi knjiga. Svaki sajam knjiga pokazuje da knjiga odoleva, da knjiga traje, da je pisana reč živa i večna. Nama piscima iznad svega znači taj susret sa čitaocima i obrnuto i to je radost za svakog pisca- kazao je Stojiljković na otvaranju Salona knjiga u Pirotu.

ACA_0062_resize
 Po rečima direktora Doma kulture Miška Ćirića, na ovogodišnjem sajmu biće priredjeni brojni prateći sadržaji.
-Pripremili smo zaista veliki broj sadržaja, od druženja najmladjih sa dečjim piscima, veliki broj večernjih promocija, kao i škola kaligrafije i krasnopisa. Pripremljen je i veliki broj nagrada najboljim izdavačima, ali i posetiocima”, kazao je Ćirić.

ACA_0070_resize

Predsednik opštine Vladan Vasić pozvao je sve ljubitelje pisane reči da posete Sajam.
“Pročitao sam jednu izrecu Cicerona koji je kazao da ako u kući imate biblioteku, podarićete kući dušu. Ja mislim da smo ovim sajmom podarili dušu celom gradu jer je ovo jedna od najznačajnijih manifestacija u gradu”, kazao je Vasić.

ACA_0047_resize
Salon knjiga i grafike u Pirotu trajaće sve do 17. februara. Cene ulaznica godinama nisu menjane i iznose 30 dinara za najmladje, za odrasle 50, a postoji i mogućnost kupovine karte za celu porodicu po ceni od 100 dinara. Na zatvaranju Salona biće podeljene i nagrade u okviru tradicionalnog konkursa Doma kulture za kratku priču.

ACA_0102_resize

Organizator Salona je Dom kulture u Pirotu a generalni pokrovitelj je opština Pirot.

5_resize

tekst i fotografije

Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker