IZBORI 2023.

Kandidati liste UJEDINIMO PIROT – Poks – Zavetnici zalažu se za kvalitetniju pravnu pomoć građanima, izgradnju novog azila i povratak muzičkih festivala

Kandidati  lokalne liste UJEDINIMO PIROT – Poks – Zavetnici govorili su o planovima za poboljšanje i promociju pravne pomoći u Pirotu, osnivanju prihvatilišta za napuštene životinje i o poboljšanju kulturnih dešavanja u gradu, kroz razna muzička takmičenja i festivale.

Vladimir Stojanović je istakao da Javno pravobranilaštvo pruža pravnu pomoć građanima ali da služba pravne  pomoći koja je uspostavljena opštinskom odlukom,  naplaćuje  svoje usluge u visini od 50% od predviđene advokatske tarife..”Advokatska tarifa je početkom ove godine uvećana pa ukoliko se  na osnovu te tarife troškovi specifikuju to će za građane biti otežavajuće. Naš predlog je da se odlukom Skupštine grada odredi fiksna tarifa  pravne pomoći za građane. Pirotu je potrebna promocija besplatne pravne pomoći  podrške koja se finasira iz budžeta grada i iz budžeta Republike i javnost mora biti obaveštena koji su to segmenti i činioci koji mogu ostvariti to parvo” – rekao je Stojanović.

On je istakao da se mora više govoriti i o potrošačkim sporovima. “Zakonom o zaštiti potrošača na osnovu člana 137 stav 5 rečeno je da se jedinica lokalne samouprave zalaže za vansudsudko rešavanje sporova na svojoj teritoriji. Rad ovih tela plaća država a učešće stranaka odnosno potrošača i trgovaca je besplatno. Ono za šta ćemo se zalagati da se osposobi kancelarija za pravnu pomoć građanima tako da građani neće imati nikakve troškove a dobijaće informacije kako da besplatno pokrenu spor i kako da ga  reše” – kaže Stojanović.

Miloš Todosijević, kandidat POKS-a, govorio je o inicijativi koalicije Ujedinimo pirot da se u Pirotu napravi azil za napuštene životinje. “Napuštene životinje su najmanje krive što su na ulici, mi smo kao društvo dužni da ih zbrinemo na human i dostojanstven način i da ujedno povećamo bezbednost naših sugrađana koji mmogu da budu napadnuti od strane tih životinja” – rekeo je Todosijević. On je istakao da nema nikakve primedbe na rad postojećeg azila ali smatra da je moguće da se na mnogo bolji i humaniji način organizuje njgovo funkcionisanje.

“Mi se zalažemo da se napravi azil na većoj površini, da fizički bude odvojen prostor za pse i mačke, kao i da se posebno tretiraju mladunci a posebno odrasle životinje. Pri samom ulasku u azil životinje moraju da budu tretirane od svih zaraznih bolesti i parazita, da imaju pun tretman i kvalitetnu hranu. Uključili bismo i veliki broj volontera koji bi radili u azilu a organizovali bismo i akcije oko udomljavanja napuštenih životinja” – rekao je Miloš Todosijević. On smatra da bi mogao da se primeni model iz evropskih gradova  čime bi se sprečili nemili događaji a ujedno i ostvarile uštede u budžetu. On kaže da se zalažu i za besplatno čipovanje i sterilisanje životinja ali su protiv eutanazije zdravih životinja.

Todosijević je najavio da će pre novogodišnjih praznika pokrenuti inicijativu da se odustane od vatrometa. “Godinama unazad u toku novogodišnjih praznika veliki broj životinja se dezorjentiše a mnoge životinje i stradaju. Kad može Niš i drugi gradovi da  odustanu od te ideji i mi ćemo pokušati da se izborimo za ovu našu inicijativu” – rekao je Todosijević.

Kandidati  lokalne liste UJEDINIMO PIROT – Poks – Zavetnici zalažu se i za povratak muzičkih festivala. Smatraju da je Mala scena koju ima Pirot podobna za ovakve festivale gde mladi a istariji sugrađani mogu da otkriju svoje muzičke talente što bi im omogućilo i nastupanje na većim  i značajnijim takmičenjima.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker