Gradska hronika

Kampanjom Solarana Stara obezbeđena sredstva za prve zadružne solarne elektrane

U donacijskoj kampanji Solarna Stara, za izgradnju prvih zadružnih solarnih elektrana na Staroj planini, građani su  premašili ciljanu sumu iako kampanja traje do 20. jula.  Predviđena sredstva su već obezbeđena  a sredstva koja se još prikupe do kraja kampanje biće upotrebljena za dodatne solarne panele. Novac za prve zadružne krovne solarne elektrane u , za manje od mesec dana,  doniralo je preko 200 građana.Osnovnim projektom predviđena je izgradnja dve solarne elektrane sa po 14 panela, ali svaki panel više i prihod od njega daće još veći doprinos lokalnim zajednicama u selima Dojkinci i Temska, – kaže, Milan Đorđević iz Udruženja “Temska”.   Kampanjom Solarna Stara, Energetska zadruga Elektropionir želi da pokaže da svi građani mogu biti pokretači promene ka održivoj energijii da to nije pozicija rezervisana isključivo za velike investitore. Energija može biti čista i može biti u zajedničkom vlasništvu,- ističe, Đorđević.

Ukupna vrednost ovog projekta je 1.680.000 dinara. Članovi Elektropionira su uz pomoć donatora i iz sopstvenih sredstava već prikupili polovinu ovog iznosa, a sada je druga polovina prikupljena uz pomoć građana , kroz donacijsku kampanju.

Solarne elektrane biće izgrađene na krovu Mesne zajednice u selu Temska i krovu Doma kulture u selu Dojkinci. Prihod od  prodaje struje iz ovih elektrana biće dostupan lokalnim ufdruženjima i organiizacijama za aktivnosti koje doprinose kvalitetu života u zajednici. Projektom je predviđena ugradnja solarnih panela sa garancijom od 25 godina, što znači da će se sav godišnji prihod, koji se ostvari u narednih 25 godina od proizvodnje i prodaje električne energije iz ovih elektrana, koristiti za unapređenje lokalne zajednice.

Milan Đorđević iz Udruženja „Temska“, partnerske organizacije na projektu Solarna Stara kaže da će prve zadružne solarne elektrane biti postavljene ove jeseni ili na proleće 2023. u zavisnosti od administrativnih procedura. Energetska zadruga Elektropionir vidi inicijativu Solarna Stara kao pokazni primer, prvi u nizu ovakvih projekata posvećenih energiji iz obnovljivih izvora u kojima zajedno učestvuju zadruga, stručnjaci, aktivisti, lokalna zajednica i lokalna uprava, – poučuje Đorđević.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker