Gradska hronika

Kako se zaštititi od ekstremno visokih temperatura?

Do kraja nedelje meteorolozi najavljuju visoke temperature koje će u petak i subotu u Pirotu  biti oko 34 stepena a najviša vrednost  ihdeksa  ultraljubičastog zračenja 7,9   očekuje u subotu 2. avgusta. Vrednosti ultraljubičastog indeksa kreću se od nula do deset i više, a sve iznad šest smatra se visokim i opasnim po kožu.

Dr Marina Manić, načelnica Službe opšte medicine u Pirotu, savetuje građane da se pridržavaju preporuka lekara kako bi zaštitili svoj organizam na visokim temperaturama.

U cilju zaštite tokom ekstremno visokih temperatura lekari savetuju preduzimanje određenih preventivnih mera zaštite organizma:

Nositi svetlu odeću, zaštititi oči i glavu od sunčevih zraka. Tokom najtoplijeg dela dana od 10 do 17 sati izbegavati intenzivnu fizičku aktivnost. Unositi lake obroke, izbegavati tešku, visokokaloričnu hranu sa visokim sadržajem šećera. Unositi dosta tečnosti – vode. Izbegavati napitke koji sadrže alkohol, kofein i šećer. Tuširati se mlakom vodom nekoliko puta tokom dana. Ako ste na otvorenom, birajte da boravite u hladovini.

Sunčevi zraci su najjači u periodu od 11 do 16 sati pa je decu u ovom periodu potrebno skloniti sa sunca koliko god je to moguće. Krema za sunčanje se nanosi na sve delove kože desetak minuta pre izlaska na sunce. Za bebe i malu decu obično je potrebno ponovno mazanje kože na svakih sat vremena.

Preporuka je održavati sobnu temperaturu ispod 32°C tokom dana, odnosno ispod 24°C tokom noći. Ovo je naročito važno za decu uzrasta do dve godine, osobe starije od 60 godina, kao i za hronične bolesnike. Novorođenčad, odojčad i deca uzrasta do četiri godine posebno su osetljiva na visoke temperature vazduha, pri čemu često ne ispoljavaju brzo znake i simptome kao odrasli.

Starije osobe se ne smeju izlagati sunčevom zračenju u najtoplijem delu dana (od 10.00 do 17.00), posebno ne stariji srčani bolesnici kao i oboleli od šećerne bolesti. Ukoliko starija osoba mora da izađe iz kuće, preporuka je da to uradi u jutarnjim ili večernjim časovima.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker