Kaco kavalo, belmuž, đubek, pirotski sir i kačkavalj, sve na jednom mestu. Održan Festival sira i kačkavalja u Pirotu
Tradicionalni Festival sira i kačkavalja održava se danas u Pirotu. Svečano otvaranje ove svetkovine mlečnih prerađevina i praznika za sladokusce održano je u podne, nažalost, zbog jake kiše i nevremena, manifestacija nije održana na prostoru otvorene scene u dvorištu Istorijskog arhiva, već u holu Doma kulture. Ipak, to nije bila prepreka za brojne posetioce da uživaju u čarima vrhunskih mlečnih prerađevina iz cele Srbije, od Sjenice, Šapca, Svrljiga, svih delova Stare planine pa do ukusa Italije, čuvenog uličnog specijaliteta kaco kavalo, koga su pripremali zaposleni u mlekarskoj radionici Mlekarske škole iz Pirota.
Zamenik gradonačelnika Miloš Colić, kazao je nakon otvaranja manifestacije da je ova manifestacija pokazala da je pravo vreme da Pirot dobije zatvoreni sajamski prostor, i za ovu i sve ostale manifestacije.
Mi već imamo otvoreni prostor – otvorenu scenu, ali ako želimo da se bavimo sajamskim manifestacijama, nama treba zatvoreni sajamski prostor. Mi zahvaljujući podršci EU Pro plus programu krećemo u adaptaciju nekadašnje zatvorene pijace u naselju ATP pa se nadam da ćemo naredne godine ovaj Festival održati upravo tamo-kazao je Colić.
Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov kazao je da je na ovogodišnjem Fetivalu prisutno dvadesetak izlagača iz cele zemlje.
-Imamo goste iz Knjaževca, Smedereva, Kragujevca, Sjenice, kada je reč o žutom siru-kačkavalju tu dominira naravno pirotski kraj. Pirot ima tri benda na koja je ponosan i svi oni imaju svoju manifestaciju. Najmlađi od njih je Festival ćilima u avgustu, tu je Festival sira i kačkavalja u septembru i naravno Festival pirotske peglane kobasice u februaru mesecu. Pozivam sve ljubitelje vrhunskih sireva i kačkavalja pozivam da posete Festival i uživaju u vrhunskim ukusima. Od 17 sati ćemo imati i dve promocija knjiga, jednu o pirotskom kačkavalju, autora Davora Lazarevića, i drugu o istoriji Toplog Dola, autora dr Srđana Cvetkovića, gde se takođe govori o pirotskom kačkavalju i siru-kazao je Zlatkov.
Farma EVA: Ambiciozni planovi
Direktor Farme Eva Nemanja Vujačić kazao je za Pirotske vesti da je Farma EVA nastala davne 1986. godine, kada se zvala Farma Bele vode.
-Pre tri godine mi smo uzeli farmu, odlučili da krenemo nekim starim i nekim novim putevima, imamo ambiciozne projekte o kojima će se tek čuti, a ove godine se predstavljamo na Festivalu sa dve vrste sira, beli kriška sirom od kozjeg i ovčijeg mleka, planiramo da u budućnosti pravimo i tvrde sireve. Trenutno na farmi imamo oko 1100 ovaca tako da imamo velike planove za budućnost-kazao je Vujačić uz konstataciju da su ovakve manifestacije jako potrebne posebno zbog toga što je pirotski kraj jako čuven po sirevima pa je ova manifestacija prava afirmacija ovoga kraja.