Lokalna samouprava

Kaco kavalo, belmuž, đubek, pirotski sir i kačkavalj, sve na jednom mestu. Održan Festival sira i kačkavalja u Pirotu

Tradicionalni Festival sira i kačkavalja održava se danas u Pirotu. Svečano otvaranje ove svetkovine mlečnih prerađevina i praznika za sladokusce održano je u podne, nažalost, zbog jake kiše i nevremena, manifestacija nije održana na prostoru otvorene scene u dvorištu Istorijskog arhiva, već u holu Doma kulture. Ipak, to nije bila prepreka za brojne posetioce da uživaju u čarima vrhunskih mlečnih prerađevina iz cele Srbije, od Sjenice, Šapca, Svrljiga, svih delova Stare planine pa do ukusa Italije, čuvenog uličnog specijaliteta kaco kavalo, koga su pripremali zaposleni u mlekarskoj radionici Mlekarske škole iz Pirota. 

Zamenik gradonačelnika Miloš Colić, kazao je nakon otvaranja manifestacije da je ova manifestacija pokazala da je pravo vreme da Pirot dobije zatvoreni sajamski prostor, i za ovu i sve ostale manifestacije.

Mi već imamo otvoreni prostor – otvorenu scenu, ali ako želimo da se bavimo sajamskim manifestacijama, nama treba zatvoreni sajamski prostor. Mi zahvaljujući podršci EU Pro plus programu krećemo u adaptaciju nekadašnje zatvorene pijace u naselju ATP pa se nadam da ćemo naredne godine ovaj Festival održati upravo tamo-kazao je Colić.

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov kazao je da je na ovogodišnjem Fetivalu prisutno dvadesetak izlagača iz cele zemlje.
-Imamo goste iz Knjaževca, Smedereva, Kragujevca, Sjenice, kada je reč o žutom siru-kačkavalju tu dominira naravno pirotski kraj. Pirot ima tri benda na koja je ponosan i svi oni imaju svoju manifestaciju. Najmlađi od njih je Festival ćilima u avgustu, tu je Festival sira i kačkavalja u septembru i naravno Festival pirotske peglane kobasice u februaru mesecu. Pozivam sve ljubitelje vrhunskih sireva i kačkavalja pozivam da posete Festival i uživaju u vrhunskim ukusima. Od 17 sati ćemo imati i dve promocija knjiga, jednu o pirotskom kačkavalju, autora Davora Lazarevića, i drugu o istoriji Toplog Dola, autora dr Srđana Cvetkovića, gde se takođe govori o pirotskom kačkavalju i siru-kazao je Zlatkov.

Farma EVA: Ambiciozni planovi

Direktor Farme Eva Nemanja Vujačić kazao je za Pirotske vesti da je Farma EVA nastala davne 1986. godine, kada se zvala Farma Bele vode.

-Pre tri godine mi smo uzeli farmu, odlučili da krenemo nekim starim i nekim novim putevima, imamo ambiciozne projekte o kojima će se tek čuti, a ove godine se predstavljamo na Festivalu sa dve vrste sira, beli kriška sirom od kozjeg i ovčijeg mleka, planiramo da u budućnosti pravimo i tvrde sireve. Trenutno na farmi imamo oko 1100 ovaca tako da imamo velike planove za budućnost-kazao je Vujačić uz konstataciju da su ovakve manifestacije jako potrebne posebno zbog toga što je pirotski kraj jako čuven po sirevima pa je ova manifestacija prava afirmacija ovoga kraja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker