Korona virus

Još dva pozitivna u Pirotu. U Okrugu 329 laboratorijski potvrđenih slučajeva

Danas su u Zavod za javno zdravlje Pirot stigli najnoviji rezultati iz laboratorije IZJZ Niš za 25 uzoraka, od kojih su 2 pozitivna na Covid-19, i to 2 lica iz Pirota. (8% pozitivnosti).

Od početka epidemije do 30.07.2020.g. na području okruga ukupno je uzorkovano 2987 briseva na RT-PCR. Za 32 uzorka se čekaju rezultati. Danas je uzorkovao još 32 briseva i poslato u laboratoriju IZJZ Niš.

Od ukupnog broja testiranih na okrugu je do sada laboratorijski potvrđeno 329 osoba: u Pirotu 219, Babušnici 31, Beloj Palanci : 75 ; Dimitrovgradu 4. Od početka epidemije do danas, 29.07.2020. registrovana su 22 umrla lica (do kraja maja 19 lica i u julu 3 umrla lica) sa područja pirotskog okruga.

pirot korona zavod za javno zdravlje

U junsko-julskom epidemijskom talasu registrovana su 173 laboratorijski potvrđena lica od kojih je više od dve trećine već izlečeno. Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji ili na lečenju u bolnici. Članovi njihovih porodica su takođe u izolaciji.

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot danas se nalazi sedam obolelih pod sumnjom na covid infekciju. Na lečenje u KC Niš nalazi se 6 lica, i to 3 iz Bele Palanke, jedno iz Babušnice i dva iz Pirota.

Epidemiološka situacija u Pirotu je i dalje nepovoljna, ali stabilna i pod kontrolom. Od ponedeljka broj pregleda u Kovid ambulantama DZ Pirot i DZ Bela Palanka se u odnosu na prehodnu nedelju polako smanjuje, s tim što je 30% prvih pregleda, a 70% kontrolnih pregleda.

Zbog postojanja zaraženih osoba bez ikakvih simptoma bolesti ili sa blagom kliničkom slikom, moramo se ponašati kao da je svako od nas potencijalno zaražen virusom. Svako lice koje dobije simptome akutne respiratorne infekcije treba da se izoluje od članova porodice i u zavisnosti od težine simptoma obrati lekaru.

Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u R Srbiji postoji visok rizik za PRELIVANJE iz drugih mesta u Srbiji, te pogoršanje situacije u Pirotu i okrugu, zbog turističkih putovanja, odlaska na posao u drugi grad, kao i drugih kretanja stanovništva.

Ukoliko se u narednom periodu strogo ne poštuju preventivne mere Kriznog štaba Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 moguće je pogoršanje epidemiološke situacije. Neophodno je i dalje odgovorno ponašanje svakog pojedinca i poštovanje preventivnih mera Kriznog štaba Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru ( nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, higijena ruku, dezinfekcija …)

Virus još uvek intenzivno cirkuliše u populaciji

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker