Gradska hronika

Job info centar: Obuke za osnovce i srednjoškolce širom Srbije

U okviru projekta „Znanjem do posla“ Job info centar Pirot sprovodi program karijernog savetovanja u svim pirotskim osnovnim i srednjim školama kao i u niškim opštinama Medijana i Niška Banja i  u Gadžinom Hanu. Od ove godine za učenike završnih razreda počelo je sprovođenje programa  Job shadowing odnosno upoznavanje sa kompanijom  i određenim zanimanjem u okviru obuke na radnom mestu.

Projekat „Znanjem do posla“  sprovodi se od 2016. godine u Pirotu, Kruševcu, Knjaževcu, Kragujevcu i Novom Pazaru. Od ove godine u projekat su uključeni Niš, Požarevac  i Šabac.  Karijerno savetovanje i informisanje i obuke na radnom mestu su osnovne komponente projekta u kojem je Job info centar spona između mladih i privrede.

Prva informativna sesija u okviru nove usluge Job shadowing održana je juče u Nišu za učenike završinih razreda Prehrambeno hemijske škole. Učenicima ove niške škole  predstavljena je kompanija Photon optronics i zanimanje oprater u proizvodnji optičkih elemenata. Marko Cenić iz Job info centra kaže da je suština projekta da se učenici upoznaju sa kompanijama i određenim zanimanjima kako bi potencijalno mogli da se prijave za određene obuke i zaposlenje.

Nakon prve informativne sesije uslediće poseta proizvodnim pogonima. U planu su posete svim školama u regionu koji pokriva Job info centar Pirot. Cenić poziva predstavnike škola da se prijave za program karijernog savetovanja i informsanja ali i mlade i poslodavce u cilju povezivanja i uspostavljanja saradnje.

Putem Job info centra do sada je podršku dobilo preko 3600 korisnika. Programom karijernog savetovanja prošle godine obuhvaćeno je preko 600 učenika završnih razreda pirotskih osnovnih i srednjih škola. Obuku na radnom mestu prošlo je preko 150 lica za preko 20 zanimanja.  U Job centru podsećaju da je  pored grupnog  savetovanja  u kancelariji dostupno individualno savetovanje zainteresovanih korisnika  kao i procena kompetencija, priprema za izlazak na tržište rada, individualni plan razvoja korišćenjem alata koji su razvijen na projektu po uzoru na švajcarski sistem KViS.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker