Pirot - Mali Jerusalim

Jedna od najvećih srpskih svetinja – Manastir Svetog Jovana Bogoslova obeležio svoju slavu

Danas je na svečan način jedna od najvećih srpskih svetinja – srednjovekovni manastir Svetog Jovana Bogoslova kod sela Poganovo obeležio svoju krsnu slavu. Kolačar obeležavanja manastirske slave bio je gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić koji je kolačarstvo za narednu godinu predao našem sugrađaninu Saši Pejčiću. 

Obeležavanju manastirske slave prisustvovao je i liturgiju držao vladika niški Arsenije, koji je velikom broju okupljenih vernika u porti manastira tokom svoje besede poručio da u svima nama živi Gospod Isus Hristos.

-Hristos dakle nastavlja da živi u nama i njegovo jevanđelje se nastavlja od onoga momenta kada je Hristos došao u ovaj svet i učinio sve ono što je učinio radi našega spasenja. Prvo što je primio obličje sluge odnosno postao jedan od nas, zatim što je stradao za nas na krstu i time pokazao svoju veliku, nepodeljenu i nedvosmislenu ljubav jer je svoj život kao čovek dao na krstu zarad našega spasenja, a zatim njegovo slavno vaskrsenje i vaznesenje na nebo. Od toga momenta, od duhom svetim nastavlja da živi u crkvi, u svima nama i to je produženo jevanđelje, nepisano jevanđelje Hristovo-poručio je vladika Arsenije.

Starešina manastira Sveti Jovan Bogoslov protojerej stavrofor Mardadije poručio je da na današnji dan svi treba da se veselimo.

-Ovo je dan koji je stvorio Gospod da se radujemo i da se veselimo. Zaista je ovo dan kada svi treba da se radujemo i svi oni koji su došli i koji nisu mogli da dođu da proslavimo druga Hristovog i prijatelja kome je sam Gospod poverio svoju majku na čuvanje još na krstu dok je bio-kazao je otac Mardarije čestitajući praznik.

Kolačar ovogodišnjeg obeležavanja manastirske slave – gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je da mu je velika čast što je domaćin danas u ovoj viševekovnoj svetinji.

Ovogodišnji kolačar mr Vladan Vasić i kolačar za narednu godinu Saša Pejčić

-Nema puno manastira u Srbiji koji su posvećeni ovom velikom svetitelju i apostolu. Zadovoljstvo mi je što sam domaćin u manastiru koji ima veliku versku i istorijsku vrednost, zbog koga nas, između ostalog, zovu i Malim Jerusalimom. Ja se trudim kao predstavnik grada da budem sa narodom i da svojim ličnim primerom pokažemo da negujemo veru ali da negujemo i svetinje. Poslednjih godina Grad puno sredstava iz budžeta izdvaja za obnovu svetinja, gotovo sve naše svetinje su obnovljene ali je još veća radost kada vidite kako se paralelno sa tim i duhovno obnavljamo i da imamo ovoliko ljudi ovde i starih i mladih-kazao je Vasić.

 

 

tekst, foto, video Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker