Lokalna samoupravaOstale vesti

Javni radovi – Rešavanje manjih infrastrukturnih problema u mesnim zajednicama

Iz budžeta grada Pirota  za 2023. godinu izdvojeno je 5 miliona dinara  za javne radove na kojima je angažovano  45 lica. Na teritoriji grada u toku je realizacija 16 javnih radova od čega se 11 sprovodi u  seoskim mesnim zajednicama a pet u gradskim.  Predstavnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, Nenad Petrović i direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje, Suzana Đorđević obišli su lokacije na kojima se izvode javni radovi u mesnim zajednicama Novi Zavoj, Gradašnica, Berilovska kapija, Rogoz i Prisjansko naselje.

U  MZ Novi zavoj u toku je jedan od najobimnijih javnih radova. Uređuje se prostor oko crkve, u planu je betoniranje svećnjaka i  ograde, postaljene su klupe u centru MZ i korpe za otpatke, postavljen je oluk na prostorijama mesne zajednice i uređena površina ispred.

Nenad Petrović iz KLERA ističe da je ovo jedna od najaktivnijih mesnih zajednica u kojoj je  u proteklom periodu uradjen  veliki deo posla na uređenju unutrašnjosti i  fasade zgrade mesne zejdnice.  Uređeni su brojne parkovske površine i dečja igrališta kao i kanali za odvodnjavanje, postavljene su česme  i ova mesna zajednica  bi trebalo da bude primer ostalima – rekao je Nenad Petrović.

U okviru javnih radova u MZ Gradašnica uređuje se fudbalsko  igralište a  ofarbana je i ograda na dva mosta koji su izgrađeni pre par godina preko javnih radova. „MZ Gradašnica u poslednjih desetak godina koristi mogućnost da preko javnih radova sređuje objekte i javne površine koji su važni za lokalnu zajednicu. Zahvaljujući javnim radovima doprineli smo da meštani gradašnice imaju kvalitetniji život“ – kaže, Zoran Zlatković, predsednik MZ.

U MZ Berilovska kapija se i ove godine izvode javni radovi koji su nastavak javnih radova koji su 2013. godine realizovani u ovoj mesnoj zajednici. „Uređuje se česma Cincin kladenac koja je bila zapuštena i tu su građani bacali smeće. Zato su javni radovi dobri jer mesna zajednica nema budžet da rešava ovakve probleme. Udruženje za ekologije „Gea“ sprovodi radove čija je vrednost 276.000 dinara.  U okviru ovog javnog rada biće postavljene  info table na više raskrsnica u mesnoj zajednici. Nastavak radova je na izvorištu u selu Sopot gde će tri radnika nastaviti sa uređenjem navedene lokacije“ – rekao je, predsednik MZ Berilovska kapija, Aleksandar Vidanović.

Odreda izviđača je nosilac javnog rada u vrednosti od  306.000 na kojem su  tri lica angažovana na dva meseca u mesnim zajednicama Rogoz i Prisjanko naselje. „U maju mesecu smo krenuli sa košenjem dečjih igrališta, okošena su 4 dečja igrališta, tri u naselju Rogoz i jedno u Prisjanskom naselju, okošen je kanal Rogoz u dužini od 700 metara i još dva bujična kanala u dužini od preko 1.000 metara, kose se javne površine u oba naselja, uređen je kanal Rogoz, posatvljene su mačje oči i povećana vidljivost tokom noći. Ofarbana su dva mosta na kanalu Rogoz, postavljeno je šest novih oglasnih tabli i još pet tabli se reparira. U poslednjoj fazi će još jednom biti okošen kanal Rogoz i ofarbani  rekviziti na dečjim igralištima“ – rekao je Dejan Ćirić, starešina odreda.

Nenad Petrović ističe da je konkretan efekat mere javnih radova da teže zaposliva lica budu angažovana i održe nivo svoje radne sposobnosti i da na taj način reše svoja egzistencijalana pitanja barem na određeni period. Putem javnih radova rešavaju se i  brojni infrastrukturni problemi koji postoje u mesnim zajednicama. „Tu je reč o manjim infrastrukturnim radovima jer su i sredstva ograničena ali to znači meštanima i ako se iz godine u godinu to ponavlja  efekti se za par godina svakako vide“ – kaže Petrović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker