Privreda

Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava po Programu podsticanja razvoja preduzetništva

Ministarstvo privrede je u saradnji sa Fondom za razvoj RS, objavilo Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava po Programu podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju i mlade u 2023. godini. Pravo da se prijave na Javni poziv imaju preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva, odnosno u 2021, 2022. ili 2023. godini, kao i preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije pet godina u odnosu na godinu podnošenja zahteva, odnosno od  2018. godine a čiji je osnivač i zakonski zastupnik fizičko lice starosti do 35 godina.

Privredni subjekti koji zadovolje uslove Programa mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u vidu bespovratnih sredstava u iznosu do 30% vrednosti ulaganja, odnosno do 40% vrednosti ulaganja za privredne subjekte koji pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u treću ili četvrtu grupu razvijenosti u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju i aktom Vlade kojim se utvrđuje jedinstvena lista razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave, dok privredni subjekti koji su registrovani u APR-u najranije pet godina od godine podnošenja zahteva, čiji je osnivač i zakonski zastupnik fizičko lice starosti do 35 godina, a koji zadovolje uslove Programa, mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u vidu bespovratnih sredstava u iznosu do 35% vrednosti ulaganja, odnosno do 45% vrednosti ulaganja za privredne subjekte u opštinama koje pripadaju trećoj ili četvrtoj grupi razvijenosti.

Preostali iznos ulaganja finansiraće se iz kredita Fonda za razvoj RS sa rokom otplate do 5 godina u okviru koga je grejs period do jedne godine i kamatnom stopom od 1,5%  godišnje uz garanciju banke ili 2,5%, uz ostala sredstva obezbeđenja i uz primenu valutne klauzule.

Iznos ukupno odobrenih sredstava po zahtevu ne može biti manji od 400.000 dinara,  niti veći od 6 miliona dinara za sve privredne subjekte. U okviru ovog Programa finansiraće se  kupovina opreme, alata, dostavnih vozila, za tekuće održavanje poslovnog ili proizvodnog prostora i za operativne troškove.

Ukupno raspoloživa bespovratna sredstva za realizaciju ovog programa su 300 miliona dinara. Javni poziv je otvoren do utroška raspoloživih sredstava, a najkasnije do 31. 12. 2023. godine.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker