BabušnicaReportaža

Jašući neosedlane konje prizivaju proleće i berićet

Pre pet godina u babušničkom selu Gornji Striževac obnovljen je vekovima star običaj jahanja neosedlanih konja na Todorovu subotu, kako bi se na taj način prizvalo proleće. Ovaj običaj predstavlja i svojevrstan ispit zrelosti za jahače, mlade neoženjene muškarce koji na ovaj način treba da se dodvore devojkama koje su pred udajom.

_DSC1037_resize

Ovaj običaj, po rečima glavnog inicijatora za njegovu obnovu, Srđana Popovića iz Gornjeg Striževca, bio je pred zaboravom.

-Dvadesetpet godina običaj se nije upražnjavao. S obzirom da je reč o vekovima staroj tradiciji ja sam pokrenuo ponovo ovaj običaj, priključio  se veliki broj ljudi i sada je ovaj običaj podržala i opština Babušnica i Turistička organizacija tako da se nadam da će iz godine u godinu biti sve više posetilaca. Osim prizivanja proleća, za ovaj običaj vezana je i jedna interesantna legenda. Po priči naših starih, u davna vremena ove krajeve je obilazilo mitsko biće- polu-čovek, polu-konj, koje je odvodilo najlepše mlade devojke koje su pred udajom. Kako bi odobrovoljili na neki način to biće, nastao je ovaj običaj. Na taj dan se konjima pridaje najveće moguće poštovanje, a i to je dan kada se oni prvi put izvode iz štala-kaže Popović.

_DSC1105_resize

Najmladji konjanik, desetogodišnji Ninoslav Savić kazao je da mu je kod jahanja konja teško jedino da uzjaše.

-Jašem od četvrte godine. Nije lako da se jaše, ali ja znam. Mene su naučili da jašem moja starija braća Vladimir i Miloš-kaže Ninoslav.

_DSC1187_resize

Jahači su galopirali selom na oduševljenje velikog broja posmatrača, a na kraju su izvodili brojne akrobacije na konjima.

_DSC1231_resize

Ovu manifestaciju koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj posetilaca podržala je opština Babušnica i Turistička organizacija Babušnice(TOB).

_DSC1087_resize

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker