Lokalna samouprava

Izvorište podno Sarlaha – zlatna rezerva za sigurno vodosnabdevanje grada u narednih 10 do 15 godina

Grad Pirot i Vodovod uveliko rade na tome da se u sistem gradskog vodovoda uključi i izvorište Sarlah koje ima kapacitet 35 litara vode u sekundi. Prva istraživanja pokazala da je voda vrlo dobrog i postojanog kvaliteta

Izvorište Sarlah, izdašnosti 35 litara vode u sekundi, što je dovoljno, primera radi, za nesmetano vodosnabdevanje pijaćom vodom grada veličine od 5 do 6.000 ljudi, predstavlja zlatnu rezervu koja će omogućiti nesmetano vodosnabdevanje Pirota zdravom pijaćom vodom u narednjih 10 do 15 godina, kazao je direktor Vodovoda Zoran Nikolić. Grad Pirot, Vodovod i stručnjaci beogradskog Rudarsko-geološkog fakulteta uveliko rade na tome da se i ovo izvorište uključi u sistem vodosnabdevanja, međutim, taj proces je dugotrajan jer je potrebno ispitati detaljno kvalitet vode, tačnije da li kvalitet vode varira i da li zadovoljava sve standarde, pre nego što se uključi u sistem gradskog vodovoda. Dosadašnja ispitivanja, koja će i dalje trajati, pokazala su da je voda odličnog kvaliteta.

 

Direktor Vodovoda Zoran Nikolić kazao je da je uključenje ovog izvorišta u vodosnabdevanje relativno “bezbolno”, s obzirom da se nalazi podno Sarlaha, u neposrednoj blizini bazena koga Vodovod poseduje na Sarlahu pa sam postupak priključivanja neće biti previše zahtevan. Da bi se neko izvorište uključilo u sistem vodosnabdevanje, potrebno je najmanje godinu dana da se pravi kvalitet vode, da se uzimaju najmanje po dva uzorka vode u svakom godišnjem dobu, a zatim idu investicije i ulaganja. Ovo je optimalno rešenje jer je veoma blizu i grad i naš bazen na Sarlahu. Pirot ima dovoljno vode u ovom trenutku, ali smo svedoci problema sa vodosnabdevanjem koje imaju mnogi gradovi. Stoga, mi želimo da uključivanjem izvorišta Sarlah u sistem vodosnabdevanja, dugoročno, na period od 10 do 15 godina, obezbedimo stabilno vodosnabdevanje grada kvalitetnom pijaćom vodom-kazao je direktor Nikolić.

pirot panorama
Pirot panorama

Rešen problem sa zamućenjem vodovoda u Tijabari izgradnjom Crpne stanice Berilovac

-Zahvaljujući investiciji od 1.8 miliona evra u izgradnju Crpne stanice Berilovac, rešen je veliki problem – zamućenje na izvorištu Krupac, zbog čega je proteklih godina povremeno bilo problema sa povećanom mutnoćom pijaće vode u tijabarskom delu grada. Mi smo februara meseca imali veće zamućenje na izvorištu Krupac, zamućenje je iznosilo 13 n-to jedinica. Naše postrojenje je položilo ispit jer je zamućenje svedeno na ispod 0.5 n-to jedinice, što je u granicima pravilnika o kvalitetu vode-kazao je direktor Nikolić.

Saša Milanović, profesor RGF u Beogradu kazao je da je Sarlah vrlo bitno izvorište za Pirot.

-Nalazi se u samom gradu i obiluje velikim količinama vode. Neki optimum je 35 litara vode u sekundi, što su velike količine, dovoljne za grad od 5-6 hiljada stanovnika. Čak su i analize, hemijske i bakteriološke pokazale dobar kvalitet iako se nalazi nadomak centra grada. Za sada su stvarno rezultati izuzetno dobri-kazao je Milanović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker