IZBORI 2023.

IZUZETNA VEST ZA PIROT: Gradiće se KOMPOSTANA vredna šest miliona evra, na proleće tenderi za Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Na današnjoj konferenciji za štampu Srpske napredne stranke Pirot, odbornički kandidat Miloš Colić saopštio je da tačno u ponoć EU raspisuje tender za izgradnju strateški važnog postrojenja – KOMPOSTANE, vredne čak šest miliona evra.

Kompostana će, po Colićevim rečima, biti u neku ruku komplementarna sa Postojenjem za prečišćavanje otpadnih voda vrednim čak 16 miliona evra, koje će se graditi naredne godine, a na proleće će biti raspisani tenderi za ovaj posao.

-Preko SEDAM MILIONA EVRA je uloženo u vodosnabdevanje, a treba reći da u Pirotu posluje jedno od najboljih preduzeća iz ove oblasti u Srbiji, koje svake godine odvaja u proseku po 50 miliona dinara za investicije. U režimu snabdevanja vodovodom su i 23 sela. Vodom je pokriveno 92, a kanalizacijom 82 procenata, sva veća sela oko Pirota imaju vodovod i kanalizaciju i na to smo ponosni-kaže Colić. On je dodao da u Pirotu radi jedna od osam sanitarnih regionalnih deponija u Srbiji.

-Kada govorimo o kompostani, planirano je kompostiranje zalenog, biorazgradivog otpada i mulja iz Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u vrednosti od šest miliona evra. Danas je u 00:00 sati na sajtu Evropske investicione banke je objavljen tender, tako da ćemo uskoto znati ko će raditi ovaj posao. Veliki projekat je i izgradnja druge ćelije deponije, vredne 9.5 miliona evra. On podrazumeva gašenje prve i otvaranje druge ćelije, što će na dugi rok rešiti probleme sa upravljanjem otpadom. Mi otpadom upravljamo po principima cirkularne ekonomije, što je standard u EU-kazao je Colić.

Colić: Gasifikacija će iz korena izmeniti našu realnost nabolje

Colić je potencirao da će Grad Pirot dobiti potpuno novu dimenziju u smislu energetike i zaštite životne sredine imajući u vidu da je gasifikacija potpuno izvesna.

-Posebno ćemo nastojati na tome da uradimo sekundarnu gasifikaciju, odnosno da stambene objekte u naseljima sa leve i desne strane Nišave, povežemo na gasnu mrežu i time drastično smanjimo zagađenje vazduha do koga dolazi zbog individualnih ložišta-kazao je Colić.

Ponosimo se gašenjem kotlarnica po gradu

Colić je posebno komentarisao konstatacije iznešene na konferencijama za štampu opozicije a o tome da se gašenjem kotlarnice kod Solitera, eliminište alternativni vid snabdevanja toplotnom energijom, u slučaju da dođe iz nekog razloga do nemogućnosti snabdevanja primarnim vidom snabdevanja toplotnom energijom.

-Gašenje kotlarnica po gradu je nešto na šta smo posebno ponosni, a onima koji takve stvari iznose u javnost poručujem da se prvo informišu. U slučaju bilo kakve havarije, za svega sat vremena, preko centralne energane, sve se normalizuje, tako da apsolutno su bespredmetne takve konstatacije-poručio je Colić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker