Gradska hronika

Izuzetan rod kukuruza, prinosi i do 10 tona po hektaru

U organizaciji Poljoprivredne, savetodavne i stručne službe u Pirotu održana je tradicionalna manifestacija “Dan polja kukuruza” na Oglednoj farmi Službe. Kao što se i očekivalo zadovoljavajući broj poljoprivrednika i saradnika iz renomiranih semenskih kuća je učestvovao, imajući u vidu epidemiološku situaciju. Ono što se moglo čuti rod kukuruza ove godine, mada je berba najzastupljenije ratarske kulture tek sporadično počela u pirotskom kraju, će biti iznad proseka. Na pojedinim parcelama, u zavisnosti od kvaliteta zemljišta i primene agrotehnike, i oko deset tona po hektaru.

Stručni saradnik za ratarstvo u Poljoprivrednoj, savetodavnoj i stručnoj službi u Pirotu, Srđan Vidanović, kaže da je stanje na oglednoj parceli veoma dobro i da se očekuje prinos od šest do osam tona po hektaru.

“Na celom pirotskom području kukuruz je izvanredan, čak i na onim slabijim tipovima zemljišta gde obično strada prvi i nasilno sazri. Ove godine to nije bio slučaj. Trenutne vremenske prilike pogoduju za otpuštanje vlage. Uostalom vremenske prilike ove godine su bile naklonjene ratarima jer smo imali česte i ravnomerno raspoređene padavine. Do sada je sa pojedinih površina, obično oko dve hiljade hektara, skinut rod za silažu od ukupno oko dvanaest hiljada hektara zasejanih površina. Silaža je, takođe, vaoma kvalitetna, a i kvantitetom mogu biti zadovoljni ratari jer je silo masa iznosila od četirideset do šesdeset tona po hektaru. A, što se tiče roda kukuruza očekujemo da bude u suvom zrnu iznad pet tona po hektaru” – istakao je Vidanović.

Nebojša Lazarević, stručni saradnik u Institutu za kukuruz “Zemun polje” smatra da je Ogledna farma pirotske Poljoprivredne službe veoma dobra. Zdovoljan je i saradnjom sa Pirotom.

“Trenutno ne mogu sa velikom preciznošću da odredim visinu prinosa, ali je sigurno da će biti iznad proseka, izmedju šest i sedam tona po hektaru. Ova godina je bila naklonjena poljoprivrednicima, ali je veoma važan izbor hibrida, parcela, plodored i primena agrotehnike. Važno je da je bilo dovoljno padavina ove godine u onim fazama kada je vlaga bila najpotrebnija kukuruzu kao biljnoj vrsti. Da kažem i to da je pod kukuruzom u Srbiji oko milion hektara i da raduje da ćemo biti iznad višegodišnjeg proseka” rekao je Lazarević.

Jedan od poljoprivrednika, Miroljub Ignjatović, je, takođe, veoma zadovoljan ovogodišnjim rodom kukuruza s obzirom da su prethodne godine podbacile. On smatra da je održavanje ovakvih manifestacija veoma korisno jer poljoprivrednici mogu da čuju veoma korisne savete.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de