Lokalna samouprava

Izmenom javne rasvete, kroz javno privatno partnerstvo, Pirot štedi milion evra

Koncepcija budžeta grada Pirota je veoma dobra i poželjno je da se ostvari bez velikih oscilacija, smatra, gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić. Svetska kriza, svakako može negativno uticati i na rad lokalnih zajednica, pogotovo imajući u vidu energetsku krizu. Na primer, najnovija javna nabavka za električnu energiju je to pokazala kada su dobijene dva i po puta više cene nego ranije, rekao je Vasić.

“Dobili smo kasnije obaveštenje da one važe od 1. juna, pa nije tako veliki udar za celu godinu, ali dva i po puta više cene za električnu energiju za vrtić, to znači da će sutra biti za sve škole, za Gradsku upravu. Da vam kažem jedan zanimljiv podatak, mi smo u toku 2021. godine dali negde oko 77 miliona dinara za troškove električne energije, uključujući javnu rasvetu, ustanove kulture, dečji vrtić, škole i Gradsku upravu. Sa ovim povećanjem električne energije, pomnožite to puta tri, da nismo promenili javnu rasvetu trebalo bi da izdvojimo oko 200 miliona dinara za električnu energiju. A mi ćemo sa promenom javne rasvete, koja treba da štedi do 75 procenata utroška struje, biti na nivou, ili malo više sa izdvajanjem iz budžeta, od oko 100 miliona dinara. Dakle, uštedećemo čitav milion evra zbog toga što smo ušli u javno privatno partnerstvo” – kazao je Vasić.

Za sada se grejanje odvija uredno, kao i snabdevanje gasom, mada dobavljači gasa vrše pritisak da se plaća ubrzanom dinamikom. Ali, ukoliko cena gasa skoči duplo opravdana je bojazan kako će biti naredne grejne sezone. Vasić je rekao da je započet proces javno privatnog partnerstva, i to se radi sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima, da Toplana pređe na biomasu, ali to ne može da zaživi pre 2024. godine.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker