Lokalna samouprava

Izbori u mesnim zajednicama – Nedelja, 6. novembar

Ove nedelje, 6. novembra, održaće se izbori u mesnim zajednicama. Predsednica Skupštine grada Pirota, dr Milena Dimitrijević, pozvala je ljude da se odazovu i biraju svoje predstavnike, s obzirom da su saveti mesnih zajednica važan mehanizam za ostvarivanje zajedničkih potreba u različitim oblastima, poput uređivanja samog naselja, komunalnih delatnosti, stanovanja, kulture, sporta, zaštite životne sredine, ali i dobar mehanizam u oblikovanju javnih politika i donošenja odluka na lokalnom nivou. Izbori su raspisani 10. oktobra 2022. godine i gradska Izborna komisija počela je realizaciju određenih poslova prema definisanom rokovniku i uputstvu.

“Definisan je konačan broj birača u mesnim zajednicama i iznosi 45.927 birača, formirani su birački odbori i utvrđena biračka mesta. Od juče, tako je i danas, po mesnim zajednicama ističu se obaveštenja o vremenu održavanja izbora za savete mesnih zajednica, broju i adresi biračkog mesta koja su definisana i ima ih ukupno 65. Ovi izbori su važni, nama je potrebno oživljavanje mesnih zajednica, prosto to je potreba. Pozivam građane da izađu na izbore 6. novembra u vremenu od 7 do 20 časova” – izjavila je, između ostalog, dr Dimitrijević.

Ona je još dodala da će građani, u zavisnosti od broja birača, birati tri člana Saveta, pet, ili sedam. Postoji nosilac liste , ali kada se izabere Savet mesne zajednice, onda sam Savet bira svog predsednika i u obavezi je da napravi svoj program rada, finansijski plan i još mnogo toga u skladu sa svojim ingerencijama.

“Nama je potrebno zajedništvo, prosto, da ljudi na nivou mesnih zajednica prepoznaju svoje potrebe i u saradnji sa Gradskom upravom realizuju ono što žele u svom naselju, ali sve to treba uraditi blagovremeno. Vraćam se na pitanje žena i kada je krenula realizacija projekta “Da se žene pitaju”, koji realizuje Udruženje “Žene juga”, bila sam podrška tom projektu. Cilj ovog projekta je da se žene motivišu i osnaže, kako bi se kandidovale za savete mesnih zajednica i da one na taj način učestvuju u odlučivanju na tom nivou. Bila sam iskreno iznenađena, jer žene žele i imaju svoj pogled na funkcionisanje mesnih zajednica. One su više zainteresovane za one praktične probleme na lokalu. Recimo, ograđivanje dečjih igrališta, osvetljavanje igrališta, postavljanje pojedinih saobraćajnih znakova u blizini ambulanti i slično. Obišla sam nekoliko mesnih zajednica i uglavnom su to bile mesne zajednice u ruralnim sredinama i drago mi je što žene žele da se pitaju i zato ih i ima dosta na listama kandidata”- rekla je dr Dimitrijević.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker