Lokalna samouprava

Iz Budžeta Pirota 15 miliona dinara za sanaciju fasada stambenih zgrada

Već tri godine pirotska lokalna samouprava, jedna od retkih u Srbiji, realizuje javni konkurs za sanaciju fasada zgrada i poboljšanje energetske efikasnosti. Načelnik za urbanizam, stambeno komunalne delatnosti, građevinarstvo i inspekcijske poslove, Bojan Pešić, kaže da je vizuelan izgled zgrada važan, ali smatra da je podizanje nivoa energetske efikasnosti važnije i ovo je druga godina kako se sufinansiraju radovi. Pored toga sufinansira se i izrada projektne dokumentacije koja je osnov za izvođenje radova. 

“Ove godine iz Budžeta grada je izdvojeno 15 miliona dinara za ove poslove. Početkom avgusta raspisali smo javni poziv . Trebalo je ranije, ali zbog aktuelene epidemiološke situacije nije moglo. Na konkurs su se prijavile dvadeset četiri stambene zajednice. Od toga devet je konkurisalo za izvođenje radova, odnosno uređenje fasada i unapređenje energetske efikasnosti, a četrnaest za sufinansiranje projektne dokumentacije. Nažalost, jedna od prijava nije razmatrana s obzirom da je bila nepotpuna i nejasna. Nakon pregledavanja sve prispele prijave smo rangirali i od devet prispelih tri će biti sufinansirane za izvođenje građevinskih radova, a sedam ćemo sufinansirati za izradu projektne dokumentacije koja podrazumeva izradu idejnog projekta i projekta za energetsku efikasnost. Kao i do sada gde se radilo primarna je energetska efikasnost. Za projektnu dokumentaciju opredeljeno je milion i trista hiljada dinara dok preostali novac ide za građevinske radove ” – istakao je načelnik, Bojan Pešić.

Ono što je, takođe, važno rekao je Pešić, obaveza stambenih zajednica je da kod izvođenja radova izaberu izvođača, sklope ugovor sa njim, a nakon toga sklope ugovor sa lokalnom samoupravom za sufinansiranje. Slična je situacija i prilikom sufinansiranja projektne dokumentacije. Grad Pirot će sufinansirati do 80 posto vrednosti radova, a ostalo pripada stambenoj zajednici što je izuzetno povoljno. Dosadašnja iskustva su dobra, kaže Pešić, dve zgrade su dosad urađene, a trenutno se izvode radovi na zgradi u Dragoševoj ulici. Sa ovakvim aktivnostima lokalna samouprave će nastavi i u narednom periodu.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker