Srbija

ISTORIJSKI DAN ZA SRBIJU: Gasni interkonektor Srbija-Bugarska – pušten u rad. Prisustvovali predsednik Bugarske Rumen Radev, Azerbejdžana Ilhan Alijev

Juče je u Nišu, uz prisustvo trojice lidera države, Bugarske Rumena Radeva, Azerbejdžana Ilhama Alijeva i domaćina, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pušten u rad gasni interkonektor između Srbije i Bugarske, a koji će omogućiti alternativno snabdevanje gasom iz Azerbejdžana. Ovaj interkonektor je od ogromnog značaja za Srbiju jer će omogućiti diverzifikaciju izvora snadbevanja strateškim energenetom, a posebno je značajan za Pirot, Dimitrovgrad i Belu Palanku, jer će omogućiti gasifikaciju ovog dela Srbije. Kako je ranije najavljeno, u Pirotu će se najpre na gasovod povezati najveći potrošači – Tigar Tajers i Gradska toplana, a odmah zatim će se raditi i na sekundarnoj gasifikaciji, odnosno na tome da i individualna domaćinstva dobiju gas, čime će se drastično smanjiti zagađenje vazduha, koje u najvećoj meri emituju upravo individualna domaćinstva.

Predsednik Bugarske Rumen Radev, juče je u toku dana, održao sastanke i sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine u Srbiji.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker